Доступність посилання

ТОП новини

Теракт у Пакистані спрямовано проти США


Теракт у Пакистані спрямовано проти США

Прага, 14 червня 2002 – Сполучені Штати Америки закрили двері своїх дипломатичних і культурних місій у Пакистані після того, як терорист-самогубець підірвав своє авто біля американського консульства в Карачі, забравши життя принаймні одинадцяти пакистанців і поранивши понад 40 осіб.

Цей вибух став живим нагадуванням того, що Америка перебуває в стані війни з терористами, які всіма можливими засобами шкодять і американцям, і іншим, заявив речник Білого Дому Арі Флайшер.

Хто здійснив теракт, наразі напевно не відомо; підтверджень чи серйозних заперечень того, що до нього причетна терористична мережа Аль-Каєда, тим часом немає.

Чільний речник пакистанського президента й війська майор Рашид Курейші вважає, що не варто робити висновки без розстеження.

Відповідальність узяло на себе нікому не відоме угруповання, що називає себе Аль-Канун («закон»). Воно заявляє, що цим терактом починає «джигад» проти Америки й пакистанського керівництва.

Але спостерігачі звертають увагу на те, що самовбивчі теракти – дивина для Пакистану. Дотепер їх там сталося всього два – і обидва останнім часом: у березні в церкві дипломатичного містечка в Ісламабаді (убито п’ять осіб, із них двох американців) і в травні в тому самому місті Карачі – тоді вибух було спрямовано проти французьких суднобудівників, яких загинуло 11 разом зі ще трьома пакистанцями.

І один із неназваних пакистанських поліційних офіцерів, що його цитує агентство Франс Прес, повідомив, що весь минулий тиждень влада знала про небезпеку можливого нападу Аль-Каєди; нинішній теракт, за його словами, свідчить про діяльність дуже добре вивчених людей, що не притаманно будь-кому з місцевих пакистанських угруповань.

Пакистанська влада відмежовується від теракту; мер Карачі Найматулла Хан висловив американцям співчуття й заявив, що «терористи не належать до якоїсь релігії – вони не мусульмани, вони не люди. Вони просто терористи».

Сполучені Штати тим часом негайно закрили своє посольство й консульства в Пакистані й культурно-освітній Американський центр для відвідувачів – навіть американські громадяни мусять тепер наперед домовлятися про зустріч із урядовцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG