Доступність посилання

ТОП новини

Україна передала Молдові два винзаводи і санаторій


Україна передала Молдові два винзаводи і санаторій

Київ, 17 червня 2002 - 14 червня у Києві відбулося 8-е засідання змішаної міжурядової українсько-молдовської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва за участю прем’єр-міністрів Анатолія Кінаха і Василе Тарлєва. Результатом чергового засідання стало підписання угод про передачу Кишиневу трьох молдавських об’єктів – двох винзаводів і санаторію, що знаходяться на території України.

Як заявив Василе Тарлєв, Молдова сподівається, що найближчим часом буде вирішено питання і щодо приватизації ще 141 об’єкта, які їй належать і які знаходяться на території української держави. За словами молдовського прем’єра, прискорити цей процес під час зустрічі він просив спікера українського парламенту Володимира Литвина, оскільки Фонд державного майна України знаходиться у підпорядкуванні Верховної Ради. У свою чергу Анатолій Кінах повідомив, що у рамках цих домовленостей було підписано документи щодо передачі Україні ділянки дороги у районі молдовського села Паланка.

Василе Тарлєв заявив, що молдовська сторона виступає за якнайшвидшу демаркацію українсько-молдовського кордону. На сьогодні вже парафовано документи щодо створення 5 пунктів пропуску на кордонів двох держав. До слова, українська та молдовська сторони домовились про те, що до 1 січня 2004 року громадяни двох держав будуть перетинати кордон за внутрішніми паспортами.

Анатолій Кінах зауважив, що Україна виступає за неподільність Молдови. “Принципова позиція України була і залишається послідовною і постійною – вона жорстко та принципово відстоюватиме принцип територіальної цілісності Республіки Молдова, в тому числі – і у міжнародних організаціях, і послідовно буде робити все, щоб проблеми, включаючи проблеми східних територій Молдови, вирішувались мирним шляхом. Шляхом цивілізованих переговорів і з дотриманням міжнародних норм”, - зауважив Анатолій Кінах.

Торкаючись економічних питань, Кінах заявив, що, враховуючи потреби південної та південно-західної Європи, можливість транзиту електроенергії територією Молдови Україна розглядає, як дуже важливий стратегічний напрямок. За словами українського прем’єра, Україна та Молдова домовились підписати заяву про співпрацю у енергетичній сфері. Крім того, до 1 липня Київ та Кишинів мають визначитись і щодо питань експорту-імпорту цукру, а також розглянути питання про спрощений перетин українського кордону молдовських товарів.

Коментуючи можливість виходу Молдови із ГУУАМ вслід за Узбекистаном, Василе Тарлєв зазначив, що нині - це питання не актуальне для Кишинева. “У Молдові на сьогодні не обговорюється це питання, і Молдова не розглядає ніяких змін у позиції, яка є на сьогодні”, - зауважив Василе Тарлєв.

Український прем’єр же відмовився коментувати заяву Узбекистану з ГУУАМ, лише додавши, що у цього об’єднання є дуже серйозне майбутнє.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG