Доступність посилання

ТОП новини

Як народному депутатові Олександрові Волкову в Бельгії гроші рахували (продовження)


Як народному депутатові Олександрові Волкову в Бельгії гроші рахували (продовження)

Брюссель, 17 червня 2002 - Ми, як і обіцяли, продовжуємо радіосеріал про “комерційну” діяльність у Бельгії народного депутата України, колишнього радника президента України Олександра Волкова. Нині ми розповімо про схеми відмивання “брудних” грошей через бельгійські банки, в чому звинувачує пана Волкова бельгійська прокуратура.

А схеми, якщо вірити посланню бельгійського прокурора Калет Калеварт генеральному прокуророві України панові Потебенькові, доволі прості.

Народний депутат України Олександр Волков засновує шість офшорних фірм: “Юніверсал Маркетінґ Системз Лтд” у місті Сент Гелієр (острів Джерсі), “Вояджер Маркетінґ Асосієйтс” у місті Тортола на Британських Вірджинських островах, “Каррінґтон Інвестмент Компані” і “Ґлобал Маркетінґ Корпорейшн” у столиці Республіки Сейшельські Острови – Вікторії (це невеличкі острови на заході Індійського океану; дістатись туди з континенту можна лише морським транспортом). Наступна фірма, “Ґросвенор Консалтансі Сервісез Лтд”, базується в Нассау на Багамських островах, і шоста компанія, “Спенсер Інвестментс Лтд”, – у Порт Луїсі на острові Маврикій (це між Австралією та Мадагаскаром).

А оскільки ці райські куточки ледь не на краю світу, тобто дуже далеко від континентів, то Бельгія надавала можливості таким компаніям відкривати грошові рахунки у своїх банках.

Цим і скористався пан Волков і відкрив на ім’я цих компаній та на своє власне банківські рахунки в “Генерале Банк”; номери рахунків: 293-0134942-70, 293-7872325-54, – і перераховує з одного рахунку на інший 60 тисяч доларів для одержання кредитної картки “Американ Експрес”.

У 1996 році в цьому ж банку “Генерале Банк” нардеп Волков відкриває ще один рахунок: 293-7872349-78 і перепомповує на цей рахунок 12 червня 1996 року зі свого першого рахунку 293-0134942-70 тридцять тисяч доларів.

Того ж року і в тому ж банку пан Волков відкриває четвертий рахунок: 293-7872343-72 і знову зі свого першого рахунку перераховує 38 тисяч доларів. Іншими словами, протягом року ганяє сто з гаком тисяч доларів між своїми власними рахунками.

Ця “комедія” із трансакціями на загальну суму в трохи більше як сто тисяч доларів, уважають бельгійські правоохоронці, розігрувалась для того, аби прозондувати ґрунт для подальших і серйозніших фінансових операцій.

Як у воду дивилися! У 1996 році, як свідчать дані документів бельгійської прокуратури, народний депутат України Олександр Волков відкриває в іншому бельгійському банку, “Кредіт Банк”, рахунки: 404-6402430-94, 404-6402431-95, 404-6402438-05. На ці рахунки пливуть з України, Ізраїлю, Кіпру, Ліберії й США не десятки тисяч, а вже мільйони доларів.

На поверхні цих операцій з’являються нові фігури: мешканець Рамат-Гана (Ізраїль) Олександр Рапопорт, киянин Валерій Горбатюк і … навіть дружина колишнього президента Молдови Жоржета Снєґур, – а також компанії “Сеабеко Інтернешнл”, “Файненшл Броукерз Лтд”, ”Субіто–Нафтопродукт” – очевидно, підрозділ української держкомпанії “Укрнафтопродукт”, і чимало інших.

Бельгійські правоохоронці стверджують, що на рахунки Волкова та його компаній надійшло загалом близько одного мільйона доларів від невідомих відправників.

До оборудок були залучені також фальшиві компанії. Так, приміром, тель-авівська фірма “Вояджер” перерахувала Волкову 4 березня 1997 року 700 тисяч доларів. Однак під час слідства ізраїльська влада запевнила Бельгію, що в Ізраїлі компанії “Вояджер” не існує.

Тут не втримаюсь, щоб не зацитувати один абзац із документів бельгійської прокуратури: “На підставі багатьох банківських рахунків Олександрові Волкову було видано близько тридцяти кредитних карток (“Віза”, “Єврокард”, “Американ Експрес”). Використовуючи ці картки, пан Волков витратив 1 мільйон 777 тисяч доларів США”.

Врешті-решт на бельгійських рахунках Олександра Волкова, як зазначено в слідчих документах, було заморожено 3 мільйони 575 тисяч 843 долари США і 3 мільйони 645 тисяч 866 бельгійських франків, що на той час становило 109 тисяч доларів.

Проте не обійшлося і без проколів із боку бельгійської поліції. Народному депутатові України панові Волкову вдалося кілька разів обвести її довкола пальця. Однак про це наступним разом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG