Доступність посилання

ТОП новини

Артур Андерсен закривається, питання про відповідальність бухгалтерських фірм залишається відкритим


Артур Андерсен закривається, питання про відповідальність бухгалтерських фірм залишається відкритим

Прага, 17 червня 2002 – Артур Андерсен, в минулому одна із п’яти найбільших і найповажніших аудиторських фірм, закривається внаслідок вироку суду, що звинувачує фірму з майже 90 літньою історією у затаюванні інформації від слідства. Чи відкритість – це проблема всієї бухгалтерської галузі, чи лише однієї фірми? Відповідь на це запитання важлива не лише для Сполучених Штатів, адже міжнародні бухгалтерські фірми працюють в усьому світі, і досі вони були символом надійності.

Вирок, що прозвучав у суботу, став першим кримінальним вироком історії великих бухгалтерських фірм. Пояснюючи міркування суду, американський прокурор Ендрю Вайсманн сказав: «Справа полягає у простому принципі, якщо ви чекаєте на поліцію, не знищуйте докази. Для компанії Артур Андерсен, поліцією була Комісія з Цінних паперів. Вони знали, що комісія має прийти, і вони заздалегідь знищили докази. В цьому полягає суть справи, у цьому їх звинувачували й визнали винними». Заявив Х’юстонський прокурор.

Нагадаємо, що у жовтні минулого року працівники компанії Артур Андерсен знищили документи, пов’язані з компанією Енрон, яка проходила через процедуру банкрутства.

Фірма Артур Андерсен уже оголосила, що вона припиняє аудит акціонерних компаній до кінця серпня. Але і без цього оголошення, можна сказати, що компанія вже стала тінню свого колись успішного минулого. За півроку Артур Андерсен втратив понад чверть своїх клієнтів, фірма звільнила 17 тисяч працівників, більшість із них в Америці, деякі клієнти та навіть цілі відділення перейшли до інших бухгалтерських фірм.

За вироком суду Андерсену, очевидно, доведеться, виплатити близько 500 тисяч доларів штрафу, але ця сума виглядає мізерною у порівнянні з потенційними позовами від акціонерів та кредиторів збанкрутілого Енрону, які можуть вилитися у мільйони доларів.

Але головний потерпілий у цій справі, і на це вказують оглядачі, є довіра. Довіра, яку фінансові ринки мали до аудиторів, і не лише до компанії Артур Андерсен. Комісія з Цінних паперів, яка регулює діяльність аудиторських фірм, тепер готується провести серйозну реформу в галузі, базуючись на досвіді Артура Андерсена. Кілька великих розслідувань діяльності аудиторських фірм уже ідуть повним ходом. Ці фірми вважають, що це несправедливо карати їх за те, що вони не робили. Ще більше нарікає 26 тисяч працівників компанії Артур Андерсен, які говорять, що вони невинні і постраждали через нечесність кількох людей у компанії.

Тим не менше, оглядачі говорять, що превентивні перевірки потрібні, бо Сполучені Штати зараз не можуть собі дозволити втратити ще одного бухгалтерського гіганта. А щодо реформ, аналітики вважають, що було би доцільніше змінити акценти з колективної відповідальності на індивідуальну, щоби той, хто захоче зловживати іменем поважної фірми, не потопив разом із собою тисячі своїх колег.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG