Доступність посилання

ТОП новини

Хамід Карзай хоче самостійно формувати уряд в Афганістані


Хамід Карзай хоче самостійно формувати уряд в Афганістані

Прага, 17 червня 2002 – Керівник перехідного афганського уряду Хамід Карзай хоче самостійно призначати членів Кабінету міністрів. Про це він заявив сьогодні в Кабулі в промові до ради старійшин Афганістану, пообіцявши, що уряд буде підзвітним афганському народові. Лойя-джірга мала визначити склад тимчасового афганського парламенту напередодні, але досі неясно, коли ж буде розставлено всі крапки над і.

Хамід Карзай запропонував делегатам свій варіант як розв’язати проблему. Він закликає вибрати із понад півтори тисячі делегатів Лойя-джірги окремий комітет, куди мають увійти 4-5 делегатів із восьми найбільших виборчих округів. Ці люди мали би залишитися в Кабулі і там дійти згоди стосовно складу парламенту й принципів його роботи.

Дискусії, які тривають в афганській столиці, дуже гарячі. Немало членів Ради старійшин почали нарікати на те, що засідання точиться довкола другорядних питань. Щоправда, речник міністерства закордонних справ Афганістану заперечив попередні повідомлення про те, що сьогодні вранці більшість делегатів покинула зал засідань на знак протесту проти зволікань.

Головні ж пропозиції такі: чи кожна із 32 провінцій Афганістану буде представлена однаковою кількістю депутатів, чи представництво буде пропорційним – залежно від кількості населення регіону. Є пропозиції і в жінок. Вони хочуть мати 15 відсотків парламентських мандатів.

Саме новий парламент мав би визначити структуру й склад уряду, який керуватиме Афганістаном до проведення загальних виборів у 2004-му році.

Тим часом Лойя-Джірга вже ухвалила принаймні одне принципове рішення – минулого четверга обрала Хаміда Карзая керівником перехідного уряду. Сьогодні він пішов на зустріч ісламським лідерам і оголосив, що відтепер в офіційній назві його Кабінету з’явиться ще одне слово - ісламський.

Щоправда сам Каразай, який отримав освіту на Заході, обіцяє захищати ісламські цінності обережно. Він каже, що є не лише "покірним" слугою Бога, але й афганським громадянином.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG