Доступність посилання

ТОП новини

Новий документальний фільм про тортури над афганськими полоненими


Новий документальний фільм про тортури над афганськими полоненими

Прага, 17 червня 2002 - На Заході стали відомі нові факти знущань над членами Талібану та Аль-Каїди під час анти-терористичної кампанії в Афганістані. Про них говорять очевидці в документальному фільмі, який зняв незалежний британський режисер і продюсер Джеймі Доран. Він стверджує, що американські військові в Афганістані були свідками тортур і масових убивств, але нічого не зробили, щоб їх зупинити.

Фільм Джеймі Дорана вперше продемонстрували минулого тижня в німецькому Рейхстазі в Берліні та Європейському парламенті в Страсбурзі за ініціативою лівих політиків. 20-ти хвилинний фільм побудований на розповідях очевидців про події листопада минулого року, коли сили Північного альянсу захопили місто Кундуз – останню опору Талібану на півночі Афганістану. Тоді союзники американців захопили в полон близько восьми тисяч талібів, але багатьох із них - від 2 до 5 тисяч осіб - до тюрем так і не довезли.

Очевидці у фільмі Джеймі Дорана стверджують, що ці полонені загинули під час транспортування в металевих контейнерах – хтось просто задихнувся від нестачі кисню, когось пристрелили, решту залишили в пустелі без їжі і води. "Один із свідків розповів нам, що бачив як крапала кров, коли контейнери везли повз його дім," - зазначає британський кінодокументаліст.

Про тортури над афганськими полоненими і раніше говорили правозахисники, але у своєму фільмі Джеймі Доран пішов далі. Він стверджує, що про все це знали американські спецназівці – усього близько 150 військових - але нічого не зробили, щоб зупинити кровопролиття. "Один зі свідків розповів, що коли американський солдат побачив, що трапилося, то дав наказ позбутися тіл до того як місце злочину зможуть зняти супутникові камери. Контейнери з мертвими, а подекуди ще живими, але непритомними людьми, вивезли у пустелю. Тих, хто ще подавав ознаки життя, добивали," – каже Доран. Водночас, як наголошує автор фільму, доказів, що полонених талібів убивали самі американці немає.

За коментарем радіо "Свобода" звернулося до Пентагону. Там кажуть, що проводили власне афганське розслідування ще кілька місяців тому, але жодних доказів зловживань не знайшли. Подібна відповідь не може задовольнити правозахисників. Вони закликають американську владу на підставі нового документального фільму провести кримінальне розслідування і покарати винних. Такі прецеденти вже були - у В’єтнамі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG