Доступність посилання

ТОП новини

Нова депутатська група “Демократичні ініціативи”


Нова депутатська група “Демократичні ініціативи”

Київ, 18 червня 2002 - У Верховній Раді України відбулася презентація нової депутатської групи “Демократичні ініціативи”. Про мету і завдання групи на прес-конференції в кулуарах парламенту розповідав її голова Степан Гавриш.

Метою депутатської групи є лобіювання інтересів українського народу, - повідомив журналістам колишній віце-спікер парламенту Степан Гавриш. А її завдання – ініціювати реформаторські законопроекти. "Група створена за принципом солідарного партнерства й ідеологічної незалежності", - сказав він.

Але коли Степан Гавриш назвав конкретні прізвища, то серед журналістів виник певний сумнів щодо демократичності ініціаторів створення “Демократичних ініціатив”. До новоутвореної депутатської групи, зокрема, увійшли Дмитро Сандлєр, Олексій Ярославський, Ернест Галієв. Саме ті, хто пройшов у парламент за списком Віктора Ющенка, але всупереч рішенню фракції голосували за Володимира Литвина. На прес-конференції за всіх віддувався Ернест Галієв. Він переконував журналістів, що ніякого тиску не було, що вони свідомо вирішили голосувати за лідера “Єдиної України”. Не з‘ясованим лишилося запитання, чому ж до парламенту вони йшли за списком “Нашої України”.

Попередній голова Верховної Ради Іван Плющ до парламенту обрався в мажоритарному окрузі, відтак більш-менш вільний у своїх рішеннях. І очевидно, як подяка Вікторові Ющенку, за те, що той пропонував його на голову Верховної ради від “Нашої України” Іван Плющ вступив до ... “Демократичних ініціатив”.

Утрачає членів і фракція “Єдина Україна”, яка цього тижня почала процес активного розмноження. З цієї фракції до групи Степана Гавриша перейшли: Ігор Рєзник, Олег Салмін, Олександр Фельдман, Віктор Развадовський, Борис Райков, Василь Салигін, Дмитро Святаш, Людмила Давидова, Михайл Добкін і Микола Колесник.

Степан Гавриш повідомив, що його фракція не має наміру вступати в міжфракційне об'єднання "За єдину Україну". А першою демократичною ініціативою групи стане проект закону про вибори на пропорційній основі, тобто виключно за партійними списками. Можливо, із часом і депутатська група “Демократичні ініціативи” стане політичною партією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG