Доступність посилання

ТОП новини

Пропозиція Великобританії щодо запровадження жорстких спільних європейських законів стосовно протидії нелегальній імміграції зазнало удару


Пропозиція Великобританії щодо запровадження жорстких спільних європейських законів стосовно протидії нелегальній імміграції зазнало удару

Лондон, 18 червня 2002 - Пропозиція Великобританії щодо запровадження жорстких спільних європейських законів стосовно протидії нелегальній імміграції зазнало удару. Ïх було відкинуто трьома країнами на зустрічі міністрів закордонних справ Європейського Союзу. Але Великобританія і далі сподівається на прорив у цій ділянці на зустрічі ЄС на найвищому щаблі наприкінці цього тижня у Севільї.

Міністри закордонних справ Франції, Швеції і Люксембургу відкинули радикальну пропозицію британського прем’єр-міністра Тоні Блера, що полягає у запровадженні торговельних санкцій проти країн, які незадовільно борються проти нелегальної імміграції зі своєї території. Це удар по Тоні Блеру, бо саме він домігся, щоб питання імміграції було поставлено у центр порядку денного самміту ЄС у Севільї, що розпочинається у п’ятницю.

У вівторок Тоні Блер обговорив цей несподіваний провал на надзвичайних зустрічах у Лондоні із прем’єр-міністром Іспанії, яка нині головує у Європейському Союзі. Хосе Марія Аснар, так само як і Блер, є послідовником жорсткого курсу у ділянці імміграції.

У лондонській резиденції британського прем’єра вони шукали шляхів виходу з того, що сьогодні виглядає як глухий кут. Завтра Тоні Блер знову намагатиметься схилити на свій бік президента Франції Жака Ширака, із яким він матиме приватну вечерю. Тоні Блер разом із своїм іспанським і італійським колегами, що належать до правих партій, хоче аби ЄС виразно попередив країни, які мало роблять для того, щоб поліпшити свій зкорумпований, або неефективний прикордонний контроль. Але їхні опоненти в ЄС побоюються, що якщо записувати можливі санкції до угод щодо економічної й торговельної допомоги як захід протидії імміграції, то це лише погіршить економічне становище бідних країн, а відтак, лише збільшить наплив іммігрантів звідти.

Офіційно, резиденція Тоні Блера намагається врятувати лице. Ïї речник, зокрема, сказав:«Дискусії міністрів закордонних справ розглядалися як підготовчі. Одначе, остаточні ухвали буде зроблено у Севільї. Міністерство закордонних справ Великобританії вважає, що жорсткий курс Британії й Іспанії таки здобуде перемогу у Севільї. Чільний представник міністерства заявив:«12 країн ЄС підтримали ці пропозиції, то ж ініціатива на нашому боці. Ми мусимо надіслати значне політичне послання деяким країнам щодо того, що ми не толеруватимемо бездіяльності щодо нелегальної імміграції й організованої злочинності. Ці країни мають бути готовими приймати нелегалів, яких ми висилаємо назад.»

За останні 10 років найбільшими джерелами походження нелегальних іммігрантів були колишня Сербія з Чорногорією, Румунія, Туреччина, Ірак, Афганістан, Боснія, Шрі-Ланка, Марокко, Іран і Сомалі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG