Доступність посилання

ТОП новини

Кримський парламент просить Київ визнати автономію зоною стихійного лиха


Кримський парламент просить Київ визнати автономію зоною стихійного лиха

Симферополь, 19 червня 2002 - Верховна Рада Криму в середу ухвалила рішення звернутися до Президента України з клопотанням визнати автономну республіку зоною стихійного лиха. Тут через цьогорічні березневі заморозки і травневу засуху загинуло близько половини урожаю сільськогосподарських культур.

Виступаючи на сесії кримського парламенту, міністр Агропромислового комплексу автономії Сергій Дроботов заявив, що лише прямі збитки від цьогорічної засухи в Криму досягли 45 млн. грн. Повністю загинули 95 тис. гектарів посівів. Найбільше засуха заторкнула Джанкойський район, де без дощів “згоріли” 75% зернових, а також деякі інші степові райони автономії. Багатомільйонних втрат сільське господарство Криму зазнало і від лютневих та березневих заморозків, коли постраждали кримські сади.

В середу Верховна Рада Криму також звернулася до Кабміну України з проханням компенсувати частину втрат кримських сільгоспвиробників. За словами заступника голови Ради міністрів АРК Анатолія Корнійчука, автономія розраховує отримати з Києва до 35 млн. гривень. “Ми маємо реальну можливість отримати безоплатну допомогу з резервного фонду України, і, крім того, ми сподіваємося на послаблення податкового тиску на сільгоспвиробників, а також на пришвидшення надходження до Криму запланованих бюджетних виплат селянам”, - сказав кримський віце-прем’єр Анатолій Корнійчук.

Кримські керівники оптимістично дивляться на перспективи отримання допомоги з Києва, хоча ще у вівторок віце-прем’єр із питань АПК уряду України Леонід Козаченко, який перебував у Криму, заявив, що не бачить достатніх підстав для того, щоб визнати автономію зоною, що постраждала від стихійного лиха. Однак, схоже, кримські керівники змогли переконати високопоставленого представника українського уряду. Каже Анатолій Корнійчук: “Ми після цього мали можливість переговорити з Леонідом Петровичем і, посилаючись на документи й цифри – довести заступнику прем’єр-міністра України, що рішення про зону стихійного лиха ухвалюватиметься комісією Міністерства з надзвичайних ситуацій і є всі підстави визнати наш регіон таким, що постраждав від морозів і засухи”, - сказав віце-прем’єр кримського уряду Анатолій Корнійчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG