Доступність посилання

ТОП новини

Іслам і демократія


Іслам і демократія

Прага, 20 червня 2002 – У контексті поширення міжнародного тероризму, який підтримують окремі мусульманські країни, в академічному світі і в засобах інформації ширяться також дискусії про сумісність ісламу і демократії. Минулого вівторка в Американському Інституті миру у Вашингтоні відбувся симпозіум на цю тему. Василь Дарчук коротко ознайомить із виступами деяких учасників симпозіуму.

Значна частина учасників цього форуму були мусульмани – науковці і професори американських університетів, які, на відміну від своїх колег - не мусульман, були майже одностайної думки, що демократія й іслам цілком сумісні. Деякі з них, посилаючись на правління пророка Мохаммеда в Медіні у 7-му столітті, твердили, що елементи особистої демократії й пошанування людських прав у мусульманських країнах закладено ще у древні часи. Нинішні тертя між мусульманським світом і Заходом вони розглядають у політичному світлі, підкреслюючи, що між мусульманськими країнами теж не бракує конфліктів і суперечок. Приміром, віце-президент Асоціації мусульманських науковців у США Муктедар Хан заявив, що головна причина – чому на Заході вважають мусульманський світ недемократичним - криється у помилковій інтерпретації несумісності ісламу з демократією.

Я вважаю, каже Хан, що нинішній світ є у стані, який можна окреслити, як зіштовхнення міфів, не інтересів або цивілізацій, а саме міфів. Далі, на його думку, нині провідна демократична країна, тобто США, перебуває радше в холодних взаєминах із деякими мусульманськими країнами, що викликає відповідну реакцію і з боку мусульман. Він вважає, однак, що 750 мільйонів мусульман живуть у країнах, які тією чи іншою мірою можна назвати демократичними.

Дещо песимістичнішої думки був керівник програми захисту прав людини при правовому комітеті з питань прав людини Нейл Гікс, який заявив, що у наші часи мусульманські країни не прийняли демократії з такою відкритістю, як це зробили інші країни, включно з центрально- і східноєвропейськими після розвалу Радянського союзу. Однак, за словами Гікса, це не значить, що мусульманам байдужа проблема прав людини.

Варто при цьому згадати ще один виступ на симпозіумі – промову фахівця від справ Близького сходу і Північної Африки при Національному фонді підтримки демократії Лейта Кубби. За його словами, Захід повинен радше переконувати мусульманський світ адоптувати принципи демократії, а не осуджувати його, а також повинен уникати узагальнень і розглядати кожну мусульманську країну зокрема.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG