Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада України 4-го скликання начебто працює і начебто ні. Такий висновок можна зробити із сьогоднішнього засідання сесії парламенту


Верховна Рада України 4-го скликання начебто працює і начебто ні. Такий висновок можна зробити із сьогоднішнього засідання сесії парламенту

Київ, 20 червня 2002 - Справа у тім,що і досі народні депутати неспроможні сформувати собі порядок денний. Вони працюють у стихійному режимі.

А тим часом уже не за горами кінець першої сесії Верховної Ради.

Каменем спотикання для парламентаріїв стали питання, які неодноразово намагалися внести у порядок денний сесії їхні колеги з попереднього парламенту. Власне, ці питання є уже риторичними.

Ідеться про те, що у проект Постанови про порядок денний першої сесії парламенту 4-го скликання четвірка опозиційних фракцій внесла питання про початок процедури імпічменту Президентові України , про створення слідчих спеціальних комісій у справі Гонгадзе, щодо продажу зброї Іракові, про ситуацію довкола банку “ Україна”. Головуючий Володимир Литвин спочатку відмовлявся взагалі ставити означені питання на голосування. Тимошенківці і соціалісти відреагували на це одразу – вони окупували місце президії і блокували роботу сесії. Володимир Литвин зрозумів, що так протистояння не уникнути і таки поставив на голосування Проект Постанови про порядок денний з імпічментом та слідчими комісіями. За результатами багаторазових голосувань документ не набрав необхідної кількості голосів для ухвалення. Найбільше,що дістав проект Постанови – 193 голоси. Фракції Єдина Україна та СДПУ ( О) не брали участі у голосуванні. Потім почали хитрувати – голосували за порядок денний узагалі і за питання про комісію щодо банку “ Україна”. Це також не дало ефекту. І навіть після двогодинних консультацій і засідання Погоджувальної ради єдине, на що були здатні депутати – це зробити висновок – питання переведено у політичну площину. Тож вирішили зняти його з голосування як таке ,що не має підтримки зали. До цього повернуться аж 2 –го липня, оскільки наступного тижня у депутатів робота в округах.

А закінчується робота першої сесії 12 липня. Так і виходить,що майже усю сесію новий український парламент працює без жодного планування, як Бог пошле.

Зважаючи на протистояння. Малоймовірно,що 2 липня питання вирішиться. Самі законодавці думають так само. Валентин Ландик , Єдина Україна:

«Я думаю,що це питання не вирішиться. Знову будуть тягнути туди-сюди. А це дуже небезпечно.»

Соціаліст Юрій Луценко говорить, що при лобіюванні вузькополітичних інтересів Єди та СДПУ (О) знайти порозуміння буде важко:

«Усі розуміють,що кожен депутат, кожна фракція, кожен комітет мають однакове право на внесення законопроектів і вони ставляться на голосування. І при цьому пан Литвин особисто й уся президія голосують проти. Це робота не на об’єднання, а відстоювання своїх вузько кланових інтересів.»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG