Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Що може і чого не може бути з урядом Кінаха


Прямий Ефір: Що може і чого не може бути з урядом Кінаха

Київ-Прага, 20 червня 2002 - Передачу з Києва веде Віктор Міняйло. Гості київської студії: експерти, народні депутати України – перший заступник фракції СДПУ(o) Володимир Нечипорук і активіст фракції «Наша Україна», доктор економічних наук Володимир Черняк.

Передачу з Праги веде Олекса Боярко

Олекса Боярко

За усіма попередженнями, сьогодні парламент планував обговорити діяльність уряду. Як правило, ми заповідаємо тему матеріалом одного з наших кореспондентів, який побував у Верховній Раді і передає, що сталося за ще один дуже відповідальний у роботі Верховної Ради день. Але цього разу у нас є свої делегати з Верховної Ради, депутати, які ліпше можуть розповісти про те, що сталося. Ми почнемо повідомленням мого колеги Віктора Міняйла і, можливо, наші гості його доповнять.

Віктор Міняйло

Майже нічого і не сталося. До 2-ої години Верховна Рада з’ясовувала порядок денний, і, так і не дійшовши єдиної думки, це питання було відкладено. Депутати почали голосувати по різним питанням. Важливо, що Верховна Рада не підтримала Постанову про визнання роботи уряду Анатолія Кінаха незадовільною. Чому Верховна Рада ухвалила таке рішення, я запитав представника СДПУ(o) Володимира Нечипорука.

Володимир Нечипорук

Справа в тому, що уряд Кінаха працює всього 1 рік, і до того практично половину 2001-го року ( за який він звітує ) головою уряду працював Віктор Ющенко, який сьогодні очолив блок «Наша Україна» і переміг на виборах. У зв’язку з цим те, що змінилося за рік, свідчить, що в Україні відбуваються зміни на краще. Тому, які б люди не були в опозиції, або як би вони не були налаштовані, все рівно вони повинні це признати. І прийняти Постанову про визнання роботи уряду Кінаха незадовільною, у зв’язку з цим, практично неможливо.

Віктор Міняйло

Здається, Володимир Черняк дещо іншої думки.

Володимир Черняк

Я хотів би зробити уточнення. Йдеться про конкретне питання - діяльність уряду по виконанню бюджету 2001-го року, тому що в парламенті може ставитись і більш широке питання - про звіт уряду і про оцінку його діяльності взагалі. Уряд подав звіт, перш за все, Міністерству фінансів, про свою діяльність по виконанню бюджету 2001-го року, і це питання обговорювалося. І друге уточнення. Я хотів би заперечити моєму колезі відносно того, що відповідальність мають на собі обидва уряди. Загалом із цією тезою я погоджуюсь, але, все таки, уряд Ющенка працював не півроку, а 3.5 місяці. Відставка уряду відбулася 17 квітня, тому не можна стверджувати, що всі повністю несуть однакову відповідальність. Щоб бути об’єктивним, я б сказав, що відповідальність несе і Верховна Рада, і парламент, можливо, не стільки і не тільки тому, що бюджет був нереальним. Я належу до економістів і політиків, які вважають, що в цілому бюджет був реальним, крім одного аспекту – стосовно надходжень до нього від приватизації.

Віктор Міняйло

Але чому ж Верховна Рада не ухвалила цю Постанову? Чому це питання виникло взагалі?

Володимир Черняк

Справа в тому, що це не тільки економічне питання, а і політичне. В парламенті завжди є опозиція, є люди, які тримають діяльність уряду під контролем, використовують будь-який момент і, щоб уряд «не дрімав» нагадують про його недоліки, помилки. Це нормальний процес політичної боротьби, який, на щастя, відбувається вже і в українському парламенті. Бюджетний комітет, в якому 39 депутатів від усіх фракцій, пропонував у своєму проекті Постанови визнати діяльність уряду незадовільною.

Олекса Боярко

Я хотів би втрутитися в розмову і запитати Вас, пане Нечипорук, у зв’язку з тим, що Ви є заступником голови фракції СДПУ(о), наскільки зараз відчувається роль Віктора Медведчука у питанні навколо уряду?

Володимир Нечипорук

Роль Віктора Медведчука, як керівника нашої фракції й партії і нашого фракційного й партійного ідеолога, відчувається і на новій посаді. Коли президент запропонував йому посаду голови адміністрації, зрозуміло, що це була не тільки заслуга самого Медведчука, але і робота нашої партії, фракції і наших депутатів.

Олекса Боярко

Пане Нечипорук, все-таки пан Медведчук якось оркеструє майбутні рішення у Верховній Раді чи ні?

Володимир Нечипорук

Я би не сказав, що на сьогодні він оркеструє. Пан Медведчук повністю завантажений роботою як глава адміністрації. Щоб прийняти все це господарство і нормально виконувати свої обов’язки й функції глави адміністрації, думаю, йому треба місяць-два, тому пану Медведчуку ніколи оркеструвати у Верховній Раді. Але, все-таки, його досвід і принципова позиція допомагають нам правильно вести себе у сьогоднішньому морі нового Парламенту 4-го скликання.

Олекса Боярко

Дякую, пане Нечипорук. Я хочу запропонувати один матеріал на тему уряду, і потім ми продовжимо розмову. Ось яку підводку пропонує моя колега Юлія Жмакіна до свого матеріалу: Уряд Кінаха, як і кожний, із новим складом парламенту потрапив у зону торгів. Особливість моменту – піде він у відставку чи не піде, полягає у наближенні президентських виборів. Наприклад, націонал-демократи з табору Віктора Ющенка знову бачать свого лідера у кріслі прем’єра, про що вони неодноразово заявляли, оскільки крісло глави уряду за 1.5 роки до визначення з головним кріслом країни перетворюється на своєрідний трамплін. Чи попрощається Україна з урядом Кінаха? Зазвичай у парламенті твердять прямо протилежні речі. Далі говорить моя колега Юлія Жмакіна.

Юлія Жмакіна

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, навіть, якщо і знає, чи доведеться Анатолію Кінаху невдовзі припинити своє «тихе» прем’єрство, нічого про це не каже. Володимир Литвин зокрема зазначив:«На мій погляд, реальної загрози немає. Україна живе, ситуація стабільна, а все буде залежати далі від того, який буде ухвалений проект бюджету, як буде розглянута запропонована урядом програма його діяльності й інші чинники».

Поки ж уряд звітує у парламенті за виконання бюджету минулого року і накреслює параметри бюджету на 2003 рік. В липні Верховна Рада України мусить дати оцінку програмі дій уряду. Чи піде кабінет міністрів у відставку, якщо вищий законодавчий орган виставить йому погані оцінки? Голова Бюджетного Комітету Верховної Ради України народний депутат фракції «Наша Україна» Петро Порошенко припускає:«Я сподіваюся, що у липні буде розглядатися програма. Якщо програма буде затверджена, то уряд буде мати можливість на підставі цієї програми будувати свою діяльність впродовж року. Якщо програма не буде затверджена, це буде означати лише одне, що уряд не має підтримки у парламенті й уряду буде надзвичайно тяжко, або неможливо, проводити ті зміни законодавства, які сьогодні конче потрібні для якісного формування бюджету. Це є позиція моя і позиція фракції.»

Звіт уряду Кінаха критикують навіть у фракції його рідного блоку «Єдина Україна». Лідер партії Трудова Україна Сергій Тигипко зазначив:«Те що дав сьогодні кабінет міністрів ми вважаємо не прийнятним. Нас не задовольняє дуже багато позицій і, в першу чергу, не задовольняє відсутність пріоритетів. Ми повинні робити кожного разу крок за кроком. Якщо ми почали бюджетні реформи, ми повинні відчувати ці пріоритети».

Цю критику лідера Трудовиків пана Тигипка можна тлумачити і крізь призму бажання особисто посісти місце прем’єра, хоча йому тепер нібито і дивно критикувати Анатолія Кінаха і бажати йому відставки. Адже партія Трудова Україна і рідна партія Кінаха Промисловців та підприємців об’єдналися в одну парламентську фракцію.

Однак, казати, що Кінах невдовзі шукатиме нове місце роботи, це означає будувати замки з піску. Адже доля прем’єра, якщо, навіть, звіт уряду та програма дій на наступний рік стали б політичними бестселерами цілком і повністю знаходиться у руках гаранта Конституції.

Олекса Боярко

Пане Черняк, у зв’язку з тим, що Верховна Рада вирішила не підтримати ідею визнати незадовільною роботу уряду Кінаха, на вашу думку, це рішення Верховної Ради було нав’язано президентом?

Володимир Черняк

Суть справи не стільки в самій діяльності уряду і суть справи, навіть, не в фінансовій, економічній і соціальній ситуації у країні, скільки в політичній ситуації у Верховній Раді.

Кінах був другим номером у списку блоку «Єдина Україна». До речі, фракція «Єдина Україна», практично, сьогодні припинила своє існування. Зараз приблизно 7 фракцій на місці «Єдиної України». Фракція «Єдина Україна» була створена під обрання Литвина головою Верховної Ради, під обрання свого керівництва. Це, на мій погляд, основне завдання, яке вони виконала і зараз, дійсно, для них краще розділитися і мати сім фракцій. Так що, вплив президента обмежений наявністю пропрезидентських фракцій.

Суть відставки уряду залежить від політичної підтримки уряду в парламенті. Уряд Ющенка успішно працював. Якщо, до речі, взяти тих майже чотири місяці, коли він працював, то тоді фінансові показники були кращими, ніж потім. Але уряд Ющенка не мав підтримки політичної у парламенті, він мав підтримку чотирьох фракцій, які не могли скласти більшості, і тому, ті, хто був проти нього об’єдналися й відправили його у відставку.

Тепер стосовно Кінаха. Я б знову хотів внести уточнення - чи можлива відставка, чи ні? По-перше, навіть визнання незадовільною діяльності уряду з виконання бюджету не тягне за собою відставки уряду. Друге, навіть неприйняття програми уряду, знову ж таки, не тягне за собою відставки уряду. По-третє, відставка уряду Кінаха можлива лише за умови, що буде внесено питання до порядку денного про звіт уряду і про висловлення недовіри уряду. Ось це тягне за собою відставку, за умови, якщо проект такої постанови набере 226 голосів.

Віктор Міняйло

Пане Нечипорук, ми знаємо, що «Наша Україна» має кандидата у прем’єри. А чи має СДПУ(О) свого кандидата на цю посаду і чи стоїть так питання?

Володимир Нечипорук

Сьогодні можна відповісти, що питання про кандидата від СДПУ(О) зовсім не стоїть. Нас улаштовує нинішній прем’єр.

Позиція нашої фракції і нашої партії полягає у тому, щоб налаштувати відкриту, відверту співпрацю між парламентом і урядом. Тільки в співпраці, тільки в добрій довірі ми зможемо добитися покращення економічних і соціальних питань у нашому суспільстві в Україні.

Віктор Міняло

Президент у своєму посланні до Верховної Ради сказав, що якщо у парламенті буде створена більшість, тоді він розглядатиме можливість коаліційного уряду і, відтак, заміни Анатолія Кінаха. На вашу думку, на які міністерські портфелі можуть претендувати соціал-демократи?

Володимир Нечипорук

З того, що сказав президент у посланні випливає наступне. Більшість у парламенті може виникнути,і не ситуативна, а справжня більшість у парламенті тільки у тому, випадку, коли об’єднаються блоки «За єдину Україну» і, «Наша Україна» і СДПУ(О). Лише у такому випадку може виникнути, дійсно, конституційна більшість. Це буде, за моїми підрахунками, десь 337 народних депутатів. Тоді лише можна буде ухвалювати усі закони, навіть конституційні, тобто зміни до Конституції й інше. Але президент, говорячи про це, я думаю, мав на увазі Віктора Ющенка.

Олекса Боярко

Пане Черняк, ті хто хоче новий уряд, це пов’язано з іменем Віктора Ющенка, як я зрозумів із слів попереднього нашого гостя? Що нового може запропонувати Віктор Ющенко відмінного від того, що пропонує уряд Кінаха?

Володимир Черняк

Я повинен визнати, що уряд Кінаха багато в чому продовжує лінію, започатковану урядом Ющенка. Відомо, що більшість міністрів залишилися від того уряду.

Заслуга Ющенка у тому, що він зміг переломити ситуацію, він зміг зупинити економічне падіння, хоча і попередні уряди вже працювали на це. Але він доклав енергійних, ефективних зусиль, він виплатив заборгованість з пенсій, скоротив заборгованість із заробітної плати, забезпечив суттєве зростання ВВП - більше 10%, промислового виробництва - на 15%.

Він використав ті чинники, які, можна сказати, лежали на поверхні, мобілізувавши ресурси, сконцентрувавши їх на пріоритетах. Він правильно пріоритети визначив. Але зараз уже йде затухання цих позитивних тенденцій, знижуються темпи зростання ВВП, промислового виробництва. Це пов’язано з тим, що не відбуваються необхідні суттєві структурні реформи в економіці, інституційні реформи.

Я думаю, що якраз прихід нового уряду міг би дати імпульс цим процесам, щоб здійснити перехід в економіці до моделі іноваційно-інвестиційного розвитку, відновлення фондів і, звичайно, це проблема боротьби з бідністю.

Я хотів би віддати належне урядові Кінаха, що якраз він зараз ухвалює програму боротьби з бідністю, але, власне, питання про це ставив Ющенко.

Олекса Боярка

Я дякую гостям за цю розмову. Звичайно, до питання про діяльність уряду ми будемо ще не раз повертатися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG