Доступність посилання

ТОП новини

Як дивляться на харківську зустріч українського і російського прем'єр-міністрів з Москви


Як дивляться на харківську зустріч українського і російського прем'єр-міністрів з Москви

Москва, 21 червня 2002 - Про харківську зустріч прем’єр-міністрів Російської Федерації й України Михайла Касьянова та Анатолія Кінаха в Росії говорили вже давно, як про важливу подію у економічному співробітництві двох країн. Однак, треба нагадати, що перед цією зустріччю відбулося чимало подій, які змінили її характер.

Можна сказати, що президенти не залишили прем’єр-міністрам необхідності домовлятися з найбільш принципових питань. Якраз перед зустріччю Михайла Касьянова й Анатолія Кінаха зустрілися Володимир Путін і Леонід Кучма.

Вважали, що президенти Російської Федерації і України будуть, насамперед, обговорювати більш складні питання економічного діалогу між Москвою й Києвом. Однак, виявилося, що президенти вирішили створити газотранспортний консорціум та ще й за участю Німеччини. І одним із тих лідерів, який зазначив, що його країна візьме участь у такому консорціумі, став федеральний канцлер Німеччини Герхард Шрьодер. На тлі цих подій, на тлі розуміння того, що російські розмови про, так званий, обхідний газопровід, були лише великим блефом російської сторони, а, точніше кажучи, пов’язаного з Ремом В’яхерєвим могутнього клану колишніх керівників «Газпрому», який тепер залишив російську політичну, підприємницьку арену, прем’єр-міністрам довелося обговорювати, швидше, практичні питання. Тому, харківська зустріч прем’єр-міністрів двох країн, як і засідання російсько-української комісії зі співробітництва, не виглядає вже таким принциповим моментом для українсько-російського діалогу.

Однак, російські спостерігачі помітили, що поруч з зустріччю прем’єр-міністрів Російської Федерації й України, відбулася також і інша важлива зустріч на вищому рівні. Це зустріч президентів України і Польщі - Леоніда Кучми й Олександра Кваснєвського в рамках традиційного форуму «Україна-Польща».

Інтернет видання «Політком-Ру» зазначає, що якщо потрібно було б проілюструвати українську зовнішньополітичну багатовекторність, сьогоднішній день був би непоганою ілюстрацією української зовнішньої політики. В той час, коли Анатолій Кінах і Михайло Касьянов обговорюють питання економічного співробітництва між двома країнами, Леонід Кучма і Олександр Кваснєвський обговорюють зовсім інші проблеми, пов’язані із майбутньою інтеграцією України до європейських структур і те, як Польща може допомогти Україні стати більш економічно й політично незалежною від Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG