Доступність посилання

ТОП новини

Президент Югославії Воїслав Коштуніца звільнив із посади начальника генштабу Небойшу Павковича


Президент Югославії Воїслав Коштуніца звільнив із посади начальника генштабу Небойшу Павковича

Белград, 24 червня 2002 – Президент Коштуніца підписав указ про звільнення генерала Павковича з посади начальника Генштабу Збройних сил. Про це годину тому повідомили мас-медіа у Белграді після завершення сесії Верховної ради оборони, яка тривала п’ять годин. Поряд з главою держави, в ній узяли участь президенти Сербії Мілан Милутінович, Чорногорії Міло Дюканович, союзний прем’єр-міністр Драгіша Пешич та союзний міністр оборони Велімир Радоєвич. Виконуючим обов’язків начальника ГШ Коштуніца призначив генерала Бранка Крґу.

Генерал Павкович перед початком сесії заявив, що його звільнення вимагають певні кола американської адміністрації та що воно могло б стати дестабілізуючим чинником для країни.

На сесії Павкович вимагав, щоби учасники обговорили відповідальність й інших генералів. Мас-медіа не повідомляють, про яку відповідальність йшла мова. Генерала Павковича на посаду начальника Генштабу призначив колишній президент Слободан Мілошевич у лютому 2000 року. У жовтні того ж року, під час масових протестів проти Мілошевича, Павкович відмовився застосувати армію проти демонстрантів й підтримав новообраного президента Коштуніцу. Точніше, він вирішального 5 жовтня відмовився прийти до Мілошевича, а своїм співробітникам нібито заборонив піднімати трубку на дзвінки тодішнього президента.

Немає сумніву, що діяльністю Павковича в недалекому минулому цікавиться Міжнародний трибунал у Гаазі, оскільки генерал 1998 й 1999 року безпосередньо керував підрозділами армії, які брали участь у косовській кампанії.

Генерал Павкович декрет Коштуніци назвав неприйнятним й заявив про намір провести пізніше ввечері конференцію для преси на якій пояснить чому відхиляє рішення глави держави.

Сьогодні у Белграді сталася подія, яка могла б бути пов’язана із звільненням Павковича. Невідомі вкрали офіційну машину президента Коштуніци – ауді А6. Подробиці про цей інцидент досі не оприлюднені. В Белграді сьогодні було 38 градусів тепла. Політична температура залишається високою і вночі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG