Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Низка нових призначень в адміністрації президента України. Що стоїть за цими призначеннями, як це позначиться на життєдіяльності інших найвищих органів державної влади?


Прямий Ефір: Низка нових призначень в адміністрації президента України. Що стоїть за цими призначеннями, як це позначиться на життєдіяльності інших найвищих органів державної влади?

Київ–Прага, 25 червня 2002 -

Ведучі: Зиновій Фрис та Майя Нагорняк

Гості: Юрій Шкарлат, член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення України, Сергій Телешун, президент фонду «Співдружність», доктор політичних наук, професор, Микола Томенко, народний депутат України, голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації (телефоном).

Зиновій Фрис

Друга тема. Президент України Леонід Кучма призначив Олексія Іщенка і Валерія Хорошковського заступниками глави президентської Адміністрації. Крім того, Кучма своїм розпорядженням призначив у суботу Валентина Коваленка керівником головного контрольного управління Адміністрації глави держави. Я дуже пам’ятаю ефір від 21 лютого цього року. В ньому брав участь один з герої події, яку ми обговорюємо - Валерій Хорошковський. Наша київська колега Юлія Жмакіна сьогодні розмовляла з паном Хорошковським телефоном, і першим її запитанням було, чи не є це призначення компенсацією за невдачу на парламентських виборах?

Валерій Хорошковський

Все ж таки це не компенсація, а навпаки оцінка можливостей, і в цьому плані звичайно, я буду радий попрацювати на державу.

Юлія Жмакіна

Ви посіли місце керівника управління з внутрішньої політики. Ви це вважаєте кар’єрним ростом?

Валерій Хорошковський

Я хочу сказати, що перш за все я на себе дивлюсь як на менеджера й людину, яка може вирішувати певні питання, незважаючи на посаду, яку вона обіймає. І слава Богу, в мене є певний досвід, я попрацював і помічником прем’єр-міністра, і заступником голови бюджетного комітету. І зараз я прийшов в Адміністрацію Президента, розуміючи, що блок внутрішньої політики - це досить серйозний напрямок, із розумінням того, що фактично сьогодні будь-яке питання - це є внутрішня політика. Метою внутрішньої політики бачу більш комфортне життя більшості громадян у своїй країні, і зрозуміло, що дуже багато питань із цього випливає. Якщо моїх менеджерських зусиль вистачатиме або це додасть якихось серйозних змін саме в цьому напрямку, тоді буду вважати свою місію виконаною.

Юлія Жмакіна

Чи відчуваєте Ви себе важелем балансу, що пан Льовочкін є представником, скажімо, Донецького клану, пан Медведчук, зрозуміло, це противага, а Ви - третьою силою, що представляє, як пишуть засоби інформації, інтереси Віктора Пінчука?

Валерій Хорошковський

Ні, я не відчуваю нічого такого. Тому що ніколи б не погодився приходити працювати на протистояння. Вважаю, що сьогодні як ніколи необхідно створювати команду саме по провадженню реформ, і в цьому плані тільки з такими думками я прийшов на цю роботу.

Юлія Жмакіна

Після передвиборчої кампанії Ви в яких стосунках із Віктором Медведчуком? Це яка буде співпраця?

Валерій Хорошковський

Коли говорити про стосунки з Віктором Медведчуком, то може сказати, що ніколи по життю ми близько не спілкувалися, але завжди підтримували такі рівні ділові відносини. тобто ми з Віктором Володимировичем ніде не перетиналися, і можу сказати, що це була в тому числі і його підтримка на призначення мене на цю посаду.

Юлія Жмакіна

Ви говорили про зміну поколінь, зміну влади. А тепер Ви опинилися самі в цій владі. Щось у Вас помінялося, чи влада змінюється?

Валерій Хорошковський

Ні. Справа в тому, що умовно кажучи, якщо стояти осторонь і чекати, то власне я як представник свого покоління буду вже старим для реалізації, і вважаю, що на сьогодні якщо є така можливість, то треба, щоб люди нового покоління приходили і заявляли своє слово й бачення саме для змін.

Зиновій Фрис

Пане Томенко, ці призначення - це дії одного ряду, скажімо, після призначення Медведчука зі своєю послідовною логікою, а чи тут щось інше зіграло роль, враховуючи такі абсолютно різні думки? «Українська правда», наприклад, пише, що Кучма збирає на Банковій команду ворогів, є навпаки думки, що це дуже послідовно, дуже чітко. Де тут середина золота? Де тут правда?

Микола Томенко

Перше, що можна точно сказати - принципово міняється концепція функціонування Адміністрації Президента. Це не експерти, не вчені, не фахівці, як це було модно в останні роки. Це політики, політики публічні, і така політизація Адміністрації або яскраво виражений статус Адміністрації як політичного інституту, на жаль, лише підкреслює всі мої оцінки про те, що Адміністрація Президента перетворилася в один із найвпливовіших політичних органів, що суперечить Конституції і чинному політичному режиму, передбаченому законодавством. Це відповідно говорить про достатньо рішучу настанову Президента у підготовці до взаємин із парламентом і підготовці до наступних президентських виборів. Таке враження, що Кучма створив штаб президентської виборчої кампанії – якщо не під себе, то кандидата Х, якого він ще не назвав. Він зібрав достатньо сильних людей і казав: ви знаєте своїх ворогів, які будуть кандидувати на президента, ви можете займатися ними сьогодні, а хто буде нашим кандидатом, я назву пізніше. І очевидно, третій аргумент або цікавість така - уперше Адміністрація Президента це своєрідний клуб політичних невдах. Тих, хто ставили набагато складніші завдання і їх не вирішили, провалили вибори, і це вмотивовує, очевидно, цих людей бути набагато жорсткішими, рішучішими щодо своїх політичних опонентів. Мені здається, такі призначення однозначно підтверджують таку собі осінню - досить серйозну - політичну боротьбу, де йтиметься вже не про не прості взаємини - Президент-парламент, а про непрості взаємини Адміністрація Президента-парламент і в боротьбі за новий уряд, і загалом у контексті наступних президентських виборів.

Зиновій Фрис

Дякую, черга пана Телешуна, із яким записала розмову Надія Шерстюк. Ми думали, давати цей запис чи ні, вирішили дати шматочок, можливо, пан Телешун не повторить цього в ефірі, отже 18 секунд.

(запис)

Надія Шерстюк

Інтернет-видання, коментуючи призначення до адміністрації президента зазначали, зокрема, що ця структура нагадуватиме скорпіонів у банці, тобто поєднання ідеологічно протилежних працівників...

Сергій Телешун

Давайте пожартуємо: скажімо так – скорпіонів і мух, скорпіонів може один-два, всі інші мухи...

Зиновій Фрис

Пане Телешун, хто скорпіони, хто мухи?

Сергій Телешун

Завжди Радіо Свобода хоче розібратися в мухах... Якщо серйозно, не буду давати оцінок інтернет-виданням, давайте намагатися спокійно розібратися в цьому питанні. По-перше, згідно до Конституції України, про адміністрацію президента нічого сказано, лише, що це орган державної влади, який обслуговує президента України. Тобто президент сам вирішує про доцільність запрошення топ-менеджерів, я маю на увазі різного рівня, які будуть не тільки відпрацьовувати його політику, але й утілювати у життя. Про адміністрації забувають, а президенти входять в історію. І оцінка адміністрації президента адекватно буде відображатися на президенті. Тепер конкретно щодо людей, я б не казав – мухи, скорпіони. Хто прийшов в адміністрацію?

Прийшли ( ті, кого ми назвали скорпіони) самостійні політичні фігури, які мають власні фінансові, інформаційні та інтелектуальні ресурси. І не просто мають, а можуть вкладати в політику.

Друга категорія – громадські діячі. Мають те ж саме, але трошки і для себе. Це українській варіант.

І третя категорія – фахівці, науковці, інші особи, які так чи інакше виконують функцію чиновників.

Ці три категорії і будуть складати адміністрацію, яка буде працювати чи не працювати.

Що стосується політичних фігур. Останні призначення можуть свідчити про створення системи балансів, але чи буде конфлікт – це питання другорядне. Я працював достатньо довго в адміністрації президента, ( мене можна віднести і до скорпіона, і до мух) , але питання в іншому. Мене цікавить, які функціональні обов’язки належать тим чи іншим політичним фігурам. Подивіться останні цікаві прізвища: Іщенко, Почепцов, Коваленко, Хорошковський, Медведчук.

Можна назвати їх різновагомими політичними фігурами, але які функціональні обов’язки на них будуть покладені – це вже буде інше питання.

Зиновій Фрис

Пане Томенко, чи можна говорити про створення якогось нового клану, чи можна вважати, що Кучма віддав Литвина до парламенту, оскільки той не забезпечував якогось особливого клану. До цього питання долучився наш празький колега Олекса Боярко, він виявився дуже небайдужим до цієї теми. Отож, чи можна говорити про новий клан?

Микола Томенко

Я думаю, можна говорити, перш за все, про новий стиль і нові завдання, які ставить президент.

Він бачить, яка непроста ситуація склалася для нього і, фактично, він визнав необхідність діяти з позиції сили, значною мірою, діяти на випередження. І коли я говорю про постійну боротьбу в оточенні президента, такої партії голубів і яструбів – звичайно, партія війни взяла вгору, бо вона каже президенту, що треба діяти жорстко, не треба йти на якісь політичні компроміси. І ті люди, які з’явилися, вели себе достатньо агресивно під час передвиборчої кампанії. Вони пропонували президенту у той чи інший спосіб чи “обрізати” результати виборів деяких опозиційних сил, створюючи такі “карликові” політичні проекти, чи боротися в інший жорсткий спосіб з опозицією. І те, що вони там з’явилися - і політики, і інтелектуали, які обслуговували тих політиків – буде позначати, що , насправді, президент створив передвиборчий штаб до наступних виборів. Якщо цей передвиборчий штаб визначить єдиного кандидата – це буде новий клан. Якщо не визначить і буде боротися за інтереси нинішнього свого клану, то буде дійсно боротьба 3 чи 4 кланів в “банці” або поза “банкою”, але з єдиною метою: переконати президента саме у своєму кандидаті на цю посаду. Поки що вони єдині, вони знають ворогів, і найближчим часом ми побачимо, як вони їх будуть дискредитувати...”

Пане Телешун, от Хорошковський це синонім слова Пінчук . Чи можна розглядати це призначення як посилення російського чинника й у внутрішній і в зовнішній політиці.

Сергій Телешун

Давайте намагатися трошки відсторонено казати. Я знаю однозначно, що посади змінюють людей на 100%. І чисто політично, і організаційно, і бізнесово. Микола правильно сказав – голуби та яструби, мені це більше подобається. Питання не стільки, хто які буде виконувати функції чисто професійно, а в тому, як вони технологічно можуть це зробити на практиці. Бо я знаю геніальних науковців, які політично й практично не володіють інструментарієм ухвалення політичних рішень....

Зиновій Фрис

Перепрошую, але в нас ще є опитування. Ми попросили нашого кореспондента Едуарда Арзянцева запитати, що пересічні кияни думають щодо адміністрації президента, що це є для них.

(запис)

Едуард Арзянцев

З чим у Вас асоціюється адміністрація президента?

Респондент 1

З якоюсь зграєю голодних вовків, які рвуть жертву кожний до себе, а про вожака не думають, і про бідних не думають. Вони думають кожний за себе, кожний рве собі солодкий шматок, отримують гроші невідомо за що. Хоч це грубо, але, вибачте мені, - від душі. Кажу тому, що про народ ніхто не думає.

Зиновій Фрис

Це опитування тривало десь 3 хвилини, і всі думки, які висловили перехожі, були дуже-дуже схожі.

Пане Телешун, у Вас є 15 секунд, щоб переконати, якщо зможете, слухачів, що це не так ( як людині , яка працювала в адміністрації)

Сергій Телешун

Дуже коротко. Якщо буде поставлена конкретна мета, чітко визначені функціональні обов’язки, і адміністрація припинить виконувати супроводжуючу роль, а буде технологічно відпрацьовувати конкретні ходи і реалізовувати їх...

Зиновій Фрис

Дякую, завершуємо передачу. На все добре.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG