Доступність посилання

ТОП новини

Афганські біженці


Афганські біженці

Прага, 26 червня 2002 – За повідомленням агентства ООН, що займається проблемами біженців, після засідання ради старійшин в Афганістані і сформування там нового уряду десятки тисяч афганських біженців щодня повертаються до дому, головно із Пакистану.

Варто сказати передусім, що протягом останніх двадцяти років, тобто за часів радянської окупації, а пізніше після приходу до влади в Афганістані режиму талібан цю країну залишили понад 4 мільйони людей. Найбільше біженців прибуло до сусіднього Пакистану, де серед населення, як і в Афганістані, переважають мусульмани-суніти. За приблизними даними, протягом кількох десятиліть сюди прибуло понад три мільйони афганців. Понад один мільйон афганських біженців перебуває в Ірані, куди втікали переважно мусульмани-шиїти із прилеглих афганських провінцій.

Проте сотні тисяч афганських біженців дісталися до низки інших країн, а тому числі західних. Ті, що мали гроші, за допомогою злочинних груп, які займаються контрабандою людей до західних країн, прибули до Великобританії, Франції, Німеччини та інших країн ЄС. Багато з них застрягли у транзитних країнах, зокрема в Туреччині і навіть у Польщі й Чеській республіці. Незважаючи на те, що афганці прибували до західних країн нелегально, з огляду на ситуацію в Афганістані вони, як правило, отримували політичний притулок. Проте після усунення від влади режиму талібан західні країни мають намір припинити надання притулку афганцям, які, до речі, не мають наміру повертатися на батьківщину, навіть після зміни там політичної ситуації. Першою про припинення надання притулку цій категорії біженців оголосила Данія. Ще в січні там відмовлено 1600 афганців, які звернулися із проханням про притулок. На той час із Пакистану вже повернулося до Афганістану близько мільйона біженців. Нині афганців, які намагаються дістатися до країн ЄС, розглядають, як економічних мігрантів, а не політичних біженців. До січня Данія, як і інші європейські країни, надавала політичний притулок афганцям без обмежень і зайвих розслідувань. Інакше виглядає справа з біженцями в Пакистані й Ірані, де вони часто живуть у наметових містечках, мерзнучи взимку і страждаючи від спеки влітку. У середу агентство ООН із питань біженців повідомило, що ще один мільйон із понад двох мільйонів афганців записалося в чергу на повернення до дому, незважаючи на розруху, на черговий посушливий рік і на те, що у низці провінцій фактичну владу і далі виконують місцеві ватажки. Представник верховного комісара ООН із питань біженців Крис Яновський повідомив, що протягом учорашнього дня до Афганістану повернулося 12000 осіб. За його словами, протягом останніх тижнів ця щоденна цифра стала пересічною. Кожному з поверненців представництво ООН виплачує по 20 доларів на дрібні видатки і забезпечує харчами на кілька найближчих місяців. Цим займається Міжнародна продовольча програма ООН, яка займається також наданням харчової допомоги не лише поверненцям, а й місцевому афганському населенню, що страждає від нестачі харчів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG