Доступність посилання

ТОП новини

Коментар Мирослави Гонгадзе з приводу інтерв’ю постійного представника України в Раді Європи Сюзанни Станік для «Радіо Свобода»


Коментар Мирослави Гонгадзе з приводу інтерв’ю постійного представника України в Раді Європи Сюзанни Станік для «Радіо Свобода»

Страсбург, 26 червня 2002 -

Мирослава Гонгадзе

В деякій частині із Сюзанною Станік, дійсно, можна погодитися. І, звичайно, що ухвалення законів, вимагає часу.

Але Верховна Рада України вже ухвалила закон про спеціальні слідчі комісії Верховної Ради. Проблема у тому, що президент наклав на нього вето. Верховна Рада ухвалила і закон про спеціального прокурора, на який президент Кучма також наклав вето. Тобто, питання не полягає у тому, що це вимагає часу, не має політичної волі, щоб ці закони існували і ці органи, які повинні бути створені, працювали.

Україна дала зобов’язання реформувати органи прокуратури 7 років тому, коли вона стала членом Ради Європи. І зараз дуже правильно Моніторинговий комітет ставить питання про те, щоб, все таки, виконати це зобов’язання. Це дуже важливий елемент.

Сюзанна Станік заявила в інтерв’ю Радіо Свобода, що немає практики створення міжнародних комісій. Це не правда. Міжнародна практика створення комісій існує. Такі комісії діяли щодо африканських країнах і були достатньо ефективними. Зокрема у африканській країні Буркіна-Фасо, де була розслідувана справа щодо вбивства журналіста. І такі комісії діють у рамках Європейського Союзу, між європейськими країнами щодо різних кримінальних злочинів, вчинених на території двох або трьох держав.

Ніхто не говорить про створення нових форм міжнародних комісій. Українська Конституція й українське законодавство дозволяє запрошувати міжнародних експертів, які б працювали в рамках українського законодавства. Ніхто не видумував велосипед.

І зараз, коли Сюзанна Станік говорить, що немає такої практики - це все лукавство. Тому що, насправді, якби була політична воля, то назва не має значення, мають значення дії. І якби міжнародні експерти мали можливість працювати з українськими експертами разом: чи це з представниками прокуратури, чи це з представниками слідчої комісії Верховної Ради, то, напевно, ця справа (про вбивство Георгія Гонгадзе) уже, справді, могла бути розслідувана.
XS
SM
MD
LG