Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Співпраця між гілками влади в Україні. У студії - ВІКТОР ЮЩЕНКО


Прямий Ефір: Співпраця між гілками влади в Україні. У студії - ВІКТОР ЮЩЕНКО

Київ-Прага, 26 червня 2002 - Передачу з Києва веде Віктор Міняйло. Гість київської студії – колишній голова Національного банку, колишній прем’єр-міністр України, нині народний депутат, лідер блоку «Наша Україна» Віктор Ющенко

Передачу з Праги веде Ірина Халупа

Ірина Халупа

Вітаємо вас, дорогі слухачі і Вас, пане Ющенко. Умовна тема нашої розмови – співпраця між гілками влади в Україні. Взагалі, бесіда буде про українську політику й політиків. Сьогодні пан Ющенко відповідатиме на ваші запитання. Наш телефон у Києві – 490 29 05. Отже, пане Ющенко, Ви – надзвичайно популярна людина. Складається таке враження, що Ви не можете зробити нічого злого, бо український виборець, український громадянин і далі Вас любить, шанує й покладає на Вас дуже великі надії. Політики всіх рівнів, зокрема, президенти та прем’єри дуже прискіпливо слідкують за своїми рейтингами. Хоча сьогодні в газеті «Financial Times» я прочитала смішну річ, що популярний політик – це оксиморон, тобто поєднання протилежних понять, які разом дають якесь нове уявлення. Пане Ющенко, як Ви ставитесь до Вашої популярності, чим Ви її пояснюєте? І чи ця популярність – радість чи своєрідне прокляття?

Віктор Ющенко

Я дуже вдячний за можливість нашого спілкування. Я не можу зараз подати якогось рецепту, як вийти на ту клініку, про яку Ви щойно говорили. Я переконаний, що для більшості здорових людей, окрилених думою про те, як представити свою країну демократичною, заможною, є одна ціль – прикласти свої можливості, вміння у тій формі і тому статусі, щоб вони відігравали найбільшу користь для людей. Мене ніколи не тягло до чогось владного, починаючи з посади президента Центробанку чи прем’єра, я завжди відповідально ставився до речей, які мені довіряли. Можливо, це одна зі сторін, чому так відбувається. Наскільки тут більше компліментів чи негативів?.. Мені б хотілося, щоб у деякі речі мого життя втручалися менше, наприклад, щоб від цього не страждала моя родина, мої дівчатка чи мій хлопчик. Але я розумію, що це - фата моргана, це – думки про себе і не більше. Я знаю, в якій країні я живу, знаю, які сили працюють, і цинічні цілі, які стоять. Можна тільки мріяти... Але принаймні в думках хотілося б відчувати, що моя родина не має клопотів від мого політичного зайняття.

Ірина Халупа

На жаль, світ такий, що особисте життя дуже часто стає темою дискусій, ним цікавляться інші люди. І людина не завжди має цей привілей, зокрема, ввічлива людина, яка перебуває під світлом політичних камер. Але як Ви особисто ставитеся до Вашої політичної кар’єри, пане Ющенко? В декого може бути враження, що Ви є заложником популярності, про яку ми згадували. Певні течії то Вас кудись тягнуть, то кудись пхають. Як людина, як чоловік чи Ви вважаєте себе паном цієї політичної долі чи відчуваєте себе у якомусь певному вирі? Наскільки Ваші політичні кроки є дійсно Вашими кроками, проявом Вашої політичної волі, а не просто реакцією на ті чи інші події, які розгортаються в Україні?

Віктор Ющенко

В мене є система цінностей, які я шаную, і яких я дотримуюсь. Це стосується і фінансової, політичної доктрини й урядової політики. Дехто говорить, що я впертий, дехто говорить, що я авторитарний, а дехто – що я демократичний, бо каву подаю на засідання уряду. Думаю, що і перше, і друге, і третє вірно, тому що не буває в сьогоднішньому світі успішної моделі управління, яка б не поєднувала ці досить різні елементи. Але, якщо говорити одним словом, безумовно, в основі стоять твої власні цінності, твоя власна позиція, біля яких уже і відбувається кристалізація ідей, які підтримують колеги, партнери чи по політичній, чи по фінансовій діяльності. Я думаю, що це першооснова. Ти повинен бути самим собою, бо, якщо ти хочеш, щоб тебе люди не забули, не забудь сам себе, і завжди будеш потрібний і цікавий.

Ірина Халупа

В наших передачах ми багато разів порушували такі питання, як мораль у суспільстві, мораль у політиці. Кілька років тому в нас була спеціальна передача про мораль у політиці, і Ваш колега, парламентарій Віктор Медведчук, тоді заявив нашим мікрофоном, що політик мусить бути високоморальною людиною. Моральний стрижень у державі багато хто вважає досить низьким. Ці дні пов’язані з певними релігійними подіями – 10 років тому, 25 і 26 червня, відбувся Собор, на якому автокефальна церква об’єдналася з частиною московського патріархату, і тоді постала українська православна церква. Також ми зараз переживаємо першу річницю візиту папи Римського. Це були гарні і світлі дні в наших передачах, із цього приводу ми мали дуже багато матеріалів. І тоді папа Римський, виступаючи 23 червня в Маріїнському палаці, сказав:«Політичні діячі, ваше завдання полягає в тому, щоб служити народові, забезпечуючи всім мир та рівність у правах. Чиніть опір спокусі використовувати владу для особистих чи групових інтересів. Приймайте завжди близько до серця долю убогих і всіма законними способами дійте так, щоб кожному був запевнений доступ до справжнього добробуту.» Пане Ющенко, чи готові українські політики сьогодні прислуховуватись до слів папи Римського і прислуховуватись також до таких політиків, як Ви, - тих, хто має свою систему цінностей і керується нею у своїй політичній діяльності?

Віктор Ющенко

Мені здається, що в Україні є очевидні два крила. Одні будують свою політичну позицію сьогодні, скоріше всього, на успадкованих моделях формування державотворення і державоуправління. А інші – це молоде покоління демократів, які декілька місяців тому сформували ідею блоку «Наша Україна». Я відношусь до тих політичних романтиків, і хочу підкреслити - я абсолютно переконаний, що політика – ремесло моральне, до речі, як і будь-яке ремесло, до якого торкаються людські долоні чи людський розум. Воно мусить бути моральним, бо по іншому воно не кладеться у площину людських відносин. Ви згадали про церкву. Душа болить від того, що в Україні церковні питання дуже часто не виглядають полем злагоди. Досить часто в них допускається брутальна експлуатація, причому на примітивному рівні. Для певної частини парафіян, певної частини людей це виглядає як лінія розбрату. Я переконаний, що єдина соборна українська церква могла б серйозно додати до теми гармонізації суспільства. Публічній владі й силам, які мають відношення до формування цих тем , треба бути дуже обережними і мати відчуття, що в кожної людини є своя дорога до Бога. Комусь це дано у 3 роки, комусь – у 7 чи у 12 років, а комусь і в 60 це не дано, хтось і в 80 закінчує своє життя у митарях. І ніхто не має права сказати, що той, хто ходив у ту церкву менш вартісний, ніж той, хто ходив у другу церкву. На жаль, в Україні поки що домінує таке порівняння, що якщо ти можеш публічно виступати, то тебе запитають, у яку церкву в Києві ти ходиш. Я кажу на це:«Вибачте, я є віруюча людина, православний християнин. В мене є своя дорога до Бога. Вона не гірша і не краща від чиєїсь, але вона моя.» Мені здається, що якби ці дискусії були б у нас публічні, ми могли б і у церковному питанні знайти більш ефективне врегулювання тих розбратів, які існують сьогодні.

Ірина Халупа

Оскільки ми пустили оголошення в Інтернеті, що пан Ющенко буде сьогодні в гостях у Вечірньої Свободи, до нас, до празької студії додзвонилися, і до пана Ющенка є запитання першого слухача.

Слухач

Вітаю вас усіх. Віктор Андрійович, я знаю, що Ви християнин, так як і я. Я про Вас багато чого чув. Говорять, що Ви програли, що ви йдете до Кучми. Але повірте, я бачу, що Ви шукаєте миру, і ця риса вже достойна президента. Дякую Вам за Вашу позицію. В мене таке питання: що нас чекає, яка буде осінь, що кардинальне для нас усіх відбудеться?

Віктор Ющенко

Я прихильник того, що краще регулярно ходити на виборчі дільниці, ніж час від часу, або раз на 70 років на барикади. Ми вже жили в дні революції, і вона забрала майбутнє 3-ох кращих українських поколінь. Ми повинні інтелектуально перегравати, находити відповіді, як розумна політична сила. Я оптиміст, і у тому, що сьогодні відбувається в Україні, думаю, більше оптимістичних висновків. Вибори закінчились тим, що вперше демократичні сили отримали №1 у парламенті. Програли ліві сили, у тому числі і провладні, пропрезидентські сили. Це одна з базових позицій. Саме цінне, що на вибори прийшов громадянин. Не просто рядовий виборець, як він називається у статистиці, а громадянин із свідомим вибором. Він вибрав політичну силу, яка, із його точки зору, дає перспективу. Такого демократичного потенціалу, який є сьогодні у стінах українського парламенту, за 11 років Україна ще не знала. Тому на осінь, яка б вона не була, я дивлюся оптимістично. Ми переконані, що за 2 місяці знайдемо оптимізацію демократичних сил. В тих людей, які по певним міркуванням перейшли не в нашу фракцію, буде шанс зробити кращий вибір.

Ірина Халупа

Пане Ющенко, на зв’язку ще один слухач, який дзвонить нам із США.

Другий слухач

Леонід Андрійович, Вам телефонує Микола Мельниченко. І в мене запитання, що зробить блок «Наша Україна» аби забезпечити повернення народу України грошей, пограбованих, в першу чергу, оточенням Кучми, такими, як Волков, Деркач, Литвин та іншими, і припинення в майбутньому подібної практики?

Віктор Ющенко

Думаю, є єдиний спосіб, який не є оригінальним для України, - зробити так, щоб верховодив в Україні закон, не дивлячись на прізвища, на те, які політичні сили приймають участь у тих чи інших незаконних процесах. Пригадуючи своє прем’єрство, можу відверто сказати, що найбільше, чого потребує сьогодні українська влада, це – прозорості й публічності у своїх діях, верховенства закону, права та свобод. З цією логікою, я переконаний, можна вирішити питання, які стосуються незаконної економіки.

Віктор Міняйло

Зараз іде активна кадрова перестановка в адміністрації президента, туди запрошені й донецькі, і дніпропетровські, і київські групи. Але чомусь немає представників «Нашої України». Чи погодились би Ви особисто очолити адміністрацію президента, якби надійшла така пропозиція?

Віктор Ющенко

Те, що відбувається зараз, є логічним продовженням позиції, яка сформувалася після завершення політичних виборів до парламенту. Іде ігнорування політичних результатів виборів. Дарма, що 5-та стаття української Конституції говорить, що єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ зробив свій політичний вибір, а влада робить свій. Чому так відбувається, чому не працює в даному плані Конституція? Чому ми є свідками таких речей, які близькі до демократичних дій або адекватні політичним виборам? Є лише одна відповідь. За 11 років незалежності в Україні не була створена політична система, яка б гарантувала демократію. І після цього будь-яка дія може коментуватися дозвільно силою, що знаходиться у влади. Те, що сьогодні відбувається низка призначень, яка не кореспондує з політичними результатами виборів, яскраве тому свідчення. В нас немає політичної системи, яка б не давала відкат демократичним мотивам. Виникає запитання, як цю ситуацію змінити. Ми напередодні дня Конституції, її чергової річниці, і як вважати потрібні зміни в Конституції? Я розумію, яка відповідальність буде за тим політиком, який скаже, що українська Конституція потребує змін. Але, все-таки, я належу до тих політиків, які хочуть ствердити, що українська Конституція таких змін потребує. З цього не треба робити якусь резонансну проблему. Подивіться, як рухається польська держава і польський народ на шляху конституційної оптимізації. За останні 8 років уже двічі були внесені зміни до польської Конституції. Можна говорити і про приклади інших європейських країн. Головне, щоб ми розуміли логіку цих змін. Ми сьогодні говоримо, що період, час і обставини, у яких приймалася українська Конституція, безумовно, демократичний документ, с того часу не дали можливість прийняти ефективну норму. Час іде, Україна рухається до Європейського співтовариства. Вона продекларувала свою політичну ціль – вступ до НАТО, продекларувала гармонізацію своїх правил і традицій з європейським домом. Усе це, безумовно, вимагає і конституційного вдосконалення.

Ірина Халупа

Але поки що все це залишається на рівні декларацій. Коли ми можемо побачити якісь дії? Коли і ким усе це буде втілюватися в життя?

Віктор Ющенко

Для нашої політичної сили це не декларація, тому що ми приступили до формулізації пропозицій, до яких ми би хотіли залучити наших політичних партнерів. І почали з того, щоб сформувати політичний договір, документ, який би консолідував політичні сили на предмет політичного, економічного і соціального прогресу. Якщо в даному випадку ми говоримо про Конституцію, то ми вважаємо за потрібне логіку політичних виборів завершувати не призначенням кадрів у парламенті, а, наприклад, формуванням українського уряду. Це ми внесли в контекст цієї угоди, в договір про те, що повинні бути зроблені відповідні конституційні зміни, і український уряд повинен формувати парламент країни.

Ірина Халупа

Пане Ющенко, з одного боку, Ви пропонуєте абсолютно логічні речі, які виринають із законодавчої бази України, із волевиявлення народу. Але Ваші колеги в парламенті не хочуть підписувати цей договір, не хочуть робити те, що мають робити. Як діяти в такій ситуації?

Віктор Ющенко

Я відверто скажу, що моя оцінка демократичного потенціалу є більша, ніж вона, можливо, традиційно зараз існує у політичних колах. Якби на моїх колег, народних депутатів не було того шаленого адміністративного і іншого типу тиску, демократичні визначення були б більш рішучі у парламенті і кількість народних депутатів, які підтримують такий вибір була б подавляючою.

Але, навіть, на фоні цього, я переконаний, що сьогодні і ліві, і праві за те, щоб український уряд формувався парламентом, щоб уряд отримав, кінець кінцем, повноцінне підпорядкування як центральних органів виконавчої влади, чи митниці, чи податкової адміністрації, щоб процедура призначення силових міністрів, прокурора відбувалася з участю українського парламенту.

Це для Європи речі очевидні. Але для України і для українців, це сьогодні видається начебто як крамола, що хтось замахнувся на Конституцію. Ми хочемо сказати, що від цього ми лише станемо демократичніші. Від цього ми можемо стати лише стабільнішими. І багато інших речей: про виборність місцевої влади, про функції Центральної виборчої комісії.

Ірина Халупа

А може це питання страху, бо тоді дехто втратить владу?

Віктор Ющенко

Безумовно, швидше мова йде про функціональний перерозподіл, про чіткість тих функціональних повноважень, які виникають у тієї чи іншої гілки влади. Значний шмат цих ініціатив, якраз і стосується більш чіткішого розподілу того, що сьогодні у нас не врегульовано.

Віктор Міняйло

Яке ваша ставлення, до, так званої, імплементації результатів референдуму? Можливо, якісь пункти ваша фракція підтримує, якісь ні?

Віктор Ющенко

Узагалі, я б говорив не в контексті імплементації результатів референдуму, бо ми знаємо, про який референдум йде мова, яка його природа і які там ініціативи, і роль, в тому числі, державних інституцій була, щоб його провести.

Я відверто хотів би сказати, що якщо ми стоїмо на позиції того, що Конституцію треба удосконалювати, (і цього не треба політично боятися, бо це повинен бути зрозумілий логічний процес), то, я, наприклад є прихильник того, щоб б нам, дійсно, по іншому не подивитися на тему кількості народних депутатів. І ця дискусія легко завершується, повірте. Багато зроблено аналітичних досліджень стосовно різних критеріїв і, очевидно, парламент тільки б виграв від того, коли б мобільніше він працював не з такою масою представників.

Друге. Не є однозначною тема депутатської недоторканності. Вона стала «притчею во язици». Очевидно, що значна частина народних депутатів, останні два-три скликання, іде в парламент лише для того, щоб отримати мандат для захисту своїх певних дій у минулому. Чому б це не переглянути?

Віктор Міняйло

Але, реально, чи здатна ця Верховна Рада змінити Конституцію?

Віктор Ющенко

У певних позиціях, так. У мене відчуття, що у нас, діючий демократичний потенціал, дозволяє це зробити.

Ірина Халупа

У нас ще один слухач, хоче сказати своє слово пану Ющенку. Ви в ефірі, будь ласка?

Слухач

Я хочу щиро привітати Віктора Андрійовича і сказати, що «маленький» українець його любить і він, мабуть, про це знає і йому багато про це говорили. Але ж ми, Віктор Андрійович, у своїй уяві трошки домальовуємо ваш портрет. Бо дивишся іноді на вашу тактику дії і хочеться, щоб вона була більш потрібною для народу. Але ж щось воно не складається так?

Я хотів би запитати, Ви, готуючись на роль, так би мовити, Мойсея нашого суспільства, Ви змінилися за цей час, коли прийшли у велику політику? Якісь до Вас прийшли нові якості, бо тут же не завжди боротьба буває чесною, порядною і т.д.? Яким Ви стали за цей час перебування у великій політиці?

Віктор Ющенко

Дякую за таке солодке і з перцем запитання. Ви знаєте, що лише дурні не міняються. Безумовно, кожен день дає нам можливість увечері бути мудрішим, ніж ти був вранці. І я абсолютно не є виключенням із цього правила - усі ми змінюємося.

Але, коли ми говоримо про українську політику, для мене політика - це школа, як перемагати. Я не хотів би говорити, чи бісером розсипати речі, які через день, чи через два повертаються або поразкою, або тим, що не відбувається здійснення тих омріяних завдань, які ми ставили перед собою.

Мова не йде, повірте, для мене про якісь посади, про що зараз бояться навіть в Україні зараз говорити, про президентство, чи щось у цьому плані... Не питання посад. Якщо ми щиро зараз довіряємо один одному у нашому діалозі...

Я хочу, щоб мої діти, а їх у мене четверо, жили у заможній демократичній країні, дякуючи закону й порядку. Не доброї волі когось, чи обставинам, які залежать від когось, щоб у нас процвітав закон і порядок. Це найбільший захист, це найбільший вексель на гарантію бізнесу, громадянину, політиці.

Політика, це річ коли дуже важливо, що ти говориш. Але, повірте, не менш важливо, що ти не говориш. Я не хочу деталі кухні показувати, але, повірте, 8 місяців тому, чи 10 місяців в Україні такої сили, як «Наша Україна» не було. Але сіли за стіл хлопці, сформували найбільший у діючому парламенті блок. І це дякуючи тому порозумінню, тій кухні, про яку ви так висловлюєтеся у своєму запитанні.

Я переконаний, що не треба робити швидких висновків у політиці - хто є хто і якими методами, чи способами він цього досягає. Я переконаний в одному, що чим складніша політична ситуація, тим оцінювати кроки треба з більшої відстані.

Ірина Халупа

Пане Ющенко, ви щойно сказали, що політика - це школа, як перемагати. І справді, блок «Наша Україна», як відносно нове політичне об’єднання, переміг. Попри всі брудні технології, які були скеровані проти блоку, проти вас особисто, все ж таки, виборець вибрав «Нашу Україну».

Президент Кучма, це також великий гравець на політичній сцені і він вміє вигравати. Ви свого часу сказали , що у Вас із Президентом Кучмою є такі стосунки як у сина з батьком. Це не всім сподобалося. Багато хто хотів би бачити Вас набагато більш віддаленим від президента. Але все ж таки, син від батька завжди щось навчиться. Що ви навчилися пане Ющенко від цього символічного батька, від президента Кучми?

Віктор Ющенко

Давайте я повторю деякі акценти. Знаєте, коли багато років тому у Ньютона запитали: «Чому ти так високу стоїш у світовій фізиці?» Він сказав: « Є лише одна причина, бо я став на плечі гігантів.»

Якщо ми хочемо досягти процвітання України, ми повинні робити гармонійну політику. Політику, яка б удосконалювалася, мала відповідний розвиток, не формувала принцип:«Один мурує, другий - руйнує».

Коли ми говорили про стосунки, я виходив із того, що сьогодні політичну Україну представляє одне покоління. На арену виходить інше покоління. Я думаю, було б чудово, якби ми найшли гармонію стосунків у тих справах, які творять українську майбутність, у тих справах, які чинять добро. Щоб ми не брали крайніх позицій і через радикалізм знищити до нуля, а потім відбудувати на новому фундаменті, як це там у листопаді 1917 року нас учили, як це робити ...

Як усе таки знайти, у діючій політичній ситуації те, що можна взяти у майбутнє, а що залишити?

Що я навчився? Я став мудрішим. Мені багато жал послали у спину, які не завжди були солодкими. Мене виручало і рятувало лише одне, те, що я розумів, чому я знаходжуся на тому місці, де я є. Я на кожну посаду свою приходив, не дякуючи якимось преференціям, а просто мене цінували за ті якості, які давали рішення тих чи інших проблем.

Діалоги в політиці й контакти - це, безумовно, також моє надбання за останні 5-6 років, які також досягнуті під час перебування на посаді нинішнього президента.

Я хочу зазначити, що до діючого президента я ілюструю конструктивну позицію. В тому плані, що я глибоко хочу продемонструвати, що є інститут президентства, інститут президента України, незалежно від прізвища, яке сьогодні представляє цей інститут. І якщо ми будемо так легко, як циган сонцем, крутити поняттями приниження президентської інституції, чи української влади...

Ви знаєте, я не дозволю собі сказати погані слова про український уряд. Навіть не тому, що він для мене досконалий, що він бездоганний, а в тому плані, що я хочу мати конструктивну позицію, говорити комплімент там, де в нього щось виходить і нещадно критикувати там, де він бездарний.

Я думаю, що цей конструктив повинен застосовуватися до будь-якої сили, яка представляє українську державу. Тоді ми чесні будемо й даватимемо шанс Україні бути кращою.

Віктор Міняйло

А все ж таки ви підтримуєте, чи ні програму дій уряду, яка буде запропонована, чи вже запропонована на розгляд Верховної Ради?

Віктор Ющенко

Ні, не підтримую. Логіка політичних виборів у будь-якій європейській країні закінчується тим, що вибрали депутатів, сформована політична більшість і політична більшість формує національний уряд. Парламент і уряд знаходиться у системній підтримці і виходять на формування економічної, фінансової, чи структурної програми. У нашій ситуації дещо інше.

Віктор Міняйло

Інші закони?

Віктор Ющенко

Ні, спроба бачити інші закони, закони які дозволяють бачити європейську демократію набагато далі, ніж ми її бачимо.

Закінчилися політичні вибори. виграла одна політична сила, уряд представляє - інша політична сила. Скажіть, будь ласка, про яку програму ми говоримо? Хто за неї буде відповідати?

От ті 226 депутатів, які підтримали Литвина й призначення керівних органів, будь ласка, нехай благословляють програму, хай формують уряд. Якщо ці 226 є і хай їм Бог допомагає.

Віктор Міняйло

Тобто, ви вважаєте що уряд працює, так би мовити, не дуже добре?

Віктор Ющенко

Безумовно, ми йдемо у чітку стагнацію. Безумовно, українська економіка іде у серйозну економічну кризу і це очевидно. І коли ми говоримо про те, хто політично повинен узяти відповідальність, я б сказав - політичну відповідальність повинні взяти політичні сили, які прийшли до парламенту, які формують новий уряд і разом із парламентом дають відповідь на виклик часу.

Ми, безумовно, будемо знаходитися найближчим часом у глибокій економічній кризі. Усі це відчують.

Ірина Халупа

Пане Ющенко, ще один дзвінок слухача.

Слухач

Пане Вікторе, скажіть, будь ласка, що конкретно робить блок «Наша Україна», щоб засоби масової інформації були незалежними, щоб ви мали можливість не лише на Радіо Свобода мати зв'язок, але і по інших каналах? Чи не вважаєте ви порушенням Конституції базування Чорноморського флоту Російської Федерації і які плани? До блоку «Наша Україна» входять такі персони, про які, ви мабуть знали, що можуть вас підвести, наприклад, я вважаю Щербаня. Чи не треба робити чистку, починаючи з таких людей як Волков і йому подібні?

Ірина Халупа

Пане Ющенко, мені здається, що слухачі ставлять Вам гостріші запитання як ми.

Віктор Ющенко

Це очевидно, тому що все це йде від бажання бачити Україну демократичнішою і стабільнішою. Це люди турбуються за Україну.

Я переконаний в одному, що те, що за останні два тижні закрилися чотири чи три телеканали, телестудії, це свідчення того, що Україна продовжує йти шляхом, де свобода слова не вітається.

І що тут можна робити? Відповідь може бути лише одна, інтегральна. Україна потребує демократичної влади. Тільки публічна, прозора демократична влада дасть можливість сформувати свободи, в тому числі й свободу слова.

Якщо ви згадаєте українську історію, за 11 років, коли ми будуємо українську демократію, жодного року в українському парламенті не було демократичної більшості. Ось така у нас і політика. Ось такі ми є, в тому числі, і в плані свободи слова і прав людини. Тому відповідь лише одна - до чого б ми не торкнулися, свободи бізнесу, свободи слова, свободи підприємництва, відповідь буде одна – Україна потребує встановлення демократичної влади. Тільки демократія через свої інструменти й механізми може дати відповідь, як утвердити ці свободи.

Щодо своїх побратимів... Повірте, якби мені три місяці тому сказали, що із 119 осіб твого блоку, іспити на міцність не витримає 7 осіб, я б не повірив цій цифрі. Я б думав, що ця цифра буде дещо більша.

Я не мав сумніву у людях, але я знав, які можливості є у цієї влади, що стосується переслідувань, тиску, у тому числі на родини, на бізнес, до ЗМІ. А людське серце - не камінь.

Не треба поспішати жорстко засуджувати. Я переконаний, що і ті 7 осіб, із якими ми розпрощалися декілька тижнів тому і виключили із блоку, повірте, я цю інформацію маю, їхній вибір не був солодкий, це були муки і в лікарні... Але на жаль, вони їх не витримали.

Ірина Халупа

Пане Ющенко, наша програма закінчується . Дозвольте мені поставити останнє запитання. Що б Ви хотіли, щоб Ваші внуки, наші внуки читали про вас у підручниках історії? Який Ви хочете за собою залишити маніфест, чи заповіт політичний?

Віктор Ющенко

Я переконаний у тому, що те, що я , перебував останні 10 років української незалежності, 7 років на посаді голови Центробанку, майже півтора роки головою українського уряду, для мене це була велика честь у такий спосіб і таким чином слугувати Україні. Повірте, це ті речі, які я буду розповідати своїм дітям і розповідаю.

Я гордий, що я міг слугувати Україні. Я переконаний, що найвищим подарунком для своїх дітей, або для покоління моїх дітей було б залишити демократичну європейську Україну.

Ірина Халупа

Дякую. У євреїв є таке прислів’я - «Від наших вуст - до Божих вух». Цими вашими пророчими словами ми закінчимо програму «Вечірньої Свободи». Пане Ющенко, дуже дякую за участь у передачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG