Доступність посилання

ТОП новини

Стосунки між правлячою коаліцією у Сербії й президентом Югославії Воїславом Коштуніцею додатково ускладнюються після звільнення президентом начальника Генштабу Небойши Павковича


Стосунки між правлячою коаліцією у Сербії й президентом Югославії Воїславом Коштуніцею додатково ускладнюються після звільнення президентом начальника Генштабу Небойши Павковича

Белград, 28 червня 2002 – Лідери коаліції вимагають від глави держави й державних органів докладно з’ясувати факти у зв’язку з окремими заходами найближчих співробітників Коштуніци

У четвер ввечері сотні тисяч громадян Сербії не переводячи подиху гляділи по приватному телебаченню БК інтерв’ю із генералом Небойшою Павковичем, якого президент Югославії Воїслав Коштуніца кілька днів тому звільнив із посади. Більшість глядачів вперше була в змозі почути і другу сторону в одній делікатній справі: звільнених політичних діячів, а тим більше генералів, досі не пускали в ефір й тиражні газети.

Генерал Павкович в інтерв’ю розкрив чимало подробиць про свої відносини з главою держави та про, м’яко кажучи, дивне ставлення радників Коштуніци до Збройних сил. Генерал, зокрема, ствердив, що співробітники президента торік вимагали від армії захопити комунікаційний центр Кабінету міністрів Сербії. Коштуніца два дні тому такі твердження назвав химерними, але їх не спростував. Проте, слова Павковича у четвер підтвердив генерал Мілан Дякович, колишній начальник військової Служби безпеки, якого Коштуніца звільнив із посади у березні.

Генерал Павкович у сенсаційному телевізійному інтерв’ю ще сказав, що певні особи з оточення президента втручаються в кадрову політику у армії. Він зазначив, що після звільнення не шукав підтримки своїх колег і у зв’язку з цим додав: “Не знаю чи глава держави має підтримку Збройних сил”. Своє звернення генерал завершив словами: “Не хочу пенсію від такого президента”.

Ані Коштуніца ані його співробітники досі жодною заявою не відповіли на важкі звинувачення двох генералів.

Проте, відреагували лідери сімнадцяти партій правлячої коаліції у Сербії. Вони після наради оприлюднили повідомлення в якому від Коштуніци та Парламенту Югославії вимагають з’ясувати усі факти у зв’язку із твердженнями генералів та припинити усі активності, якими дестабілізуються Збройні сили. Лідери коаліції у заяві, зокрема, стверджують, що не будуть вимагати відставки Коштуніци поки не буде встановлено чи він несе відповідальність за окремі вчинки.

Звільнений генерал тим часом надіслав листи до Парламенту Югославії й Конституційного суду. В першому він вимагає провести процес контролю діяльності президента, а в другому – переглянути чи указ про його звільнення узгоджений з Конституцією та законами. Преса про ці листи повідомляє під заголовком: “Павкович вимагає звільнення Коштуніци”.

У Сербії кінчається драматичний тиждень. Драма продовжується.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG