Доступність посилання

ТОП новини

“Єдина Європа!” Так зветься програма головування Данії у Європейському Союзі, яка була представлена цієї п'ятниці в Брюсселі


“Єдина Європа!” Так зветься програма головування Данії у Європейському Союзі, яка була представлена цієї п'ятниці в Брюсселі

Брюссель, 28 червня 2002 - Програму представив міністр закордонних справ Данії Пер Стіг Мьоллер. Програма “Єдина Європа” охоплює 5- параграфів: “Від Копенгагену до Копенгагену”, “Свобода, безпека,право”, “Політичний, економічний та культурний розвиток Євросоюзу”, “Глобальна політика й відповідальність” і навіть такий параграф, як “Здоровий і безпечний харчопродукт”. Своє головування в ЄС Данія розпочинає 1-го липня нинішнього року.

Дев'ять літ тому, Данія вже раз головувала в Євросоюзі і у 1993-му році в Копенгагені відбувся САМІТ, ЄС під час якого було ухвалене історичне рішення про розширення Євросоюзу. Цю ж саму політику, щодо розширення Європейського Союзу, зазначив міністр закордонних справ Данії Пер Стіг Мьоллер, Данія буде й надалі впроваджувати в життя. І Данія сподівається,що протягом її піврічного головування в ЄС будуть завершені переговори з основною частиною країн, які є кандидатами в Європейський Союз. Але при цьому глава дипломатичного відомства Данії наголосив, що вступ у Євросоюз не буде у формі пакету. Тобто, це не означає,що усі країни - кандидати вступатимуть у Євросоюз разом і одночасно. Країна, яка першою виконає критерії ЄС, першою й долучиться до Євросоюзу, а не чекатиме коли інші країни – кандидати впораються зі своїми завданнями.

В цьому контексті Пер Стіг Мьоллер заявив, що Данія також більш активно залучатиме до співробітництва та політичного діалогу Туреччину, яка вже досить тривалий час є асоційованим членом Євросоюзу,але з якою і досі не розпочинались переговори про вступ до ЄС.

Чимало брюссельських коментаторів та політологів відзначають, що в плані фінансової політики Данія орієнтується здебільшого на Великобританію. Тому, якщо Великобританія долучиться до Монетарного Союзу Європи, то можна не сумніватись, що це ж саме зробить і Данія.

Ракурс нового голови Євросоюзу, тобто Данії досить широкий. Це врегулювання конфлікту на близькому Сході, на Балканах, тісніше співробітництво із Сполученими Штатами Америки а також зміцнення взаємин з майбутніми сусідами розширеного ЄС, а саме з Росією, Україною й Білоруссю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG