Доступність посилання

ТОП новини

До закінчення першої сесії ВР України залишається рівно два пленарних тижні. Однак незважаючи на такий вельми короткий термін, парламент працює у так званому ручному режимі


До закінчення першої сесії ВР України залишається рівно два пленарних тижні. Однак незважаючи на такий вельми короткий термін, парламент працює у так званому ручному режимі

Київ, 1 липня 2002 - Четвірка опозиційних фракцій внесла до порядку денного першої сесії ще задовго до її початку питання про процедуру імпічменту Президентові України,про тимчасові слідчі комісії парламенту, про ситуацію довкола продажу української зброї до Іраку і про розслідування причин, які призвели до банкрутства банку “Україна”.

Пропрезидентські фракції такого варіанта порядку денного не підтримують. Отже, повний, нормальний графік роботи найвищого законодавчого органу відсутній. Парламент працює у режимі “ сьогодні на завтра”. Депутати зроблять спробу проголосувати за повноцінний порядок денний сесії ще завтра, 2 липня. Однак сумнівно, що ця спроба увінчається успіхом. Перший заступник спікера Геннадій Васильєв не робить трагедії із цього і каже, що кожного дня парламент визначатиметься з питаннями на завтра.

Власне, як суто законодавчий орган Верховна Рада ще не працювала. Від часу обрання керівництва, а це 28 травня, парламентарії тільки те й роблять ,що заслуховують звіти - то уряду, то Нацради з телебачення й радіомовлення. Поточного тижня сесія має оцінити роботу уряду з виконання бюджету –2001, з’ясувати питання із відставкою Нацради, визначитися з напрямами бюджетної політики на наступний рік. Окрім цього, буде розглянутий законопроект “ Про запобігання відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом”. Перший заступник спікера Геннадій Васильєв упевнений, що документ буде ухвалений. І не тому, що міжнародні організації на Україну у зв’язку з цим. Закон украй необхідний для держави. Але, зауважив пан Васильєв, якщо правова свідомість українців не зміниться на краще, закон не буде виконуватися. Людмила Супрун, член фракції НДП каже, що закон про запобігання відмиванню злочинних доходів – це престиж України. Уся європейська спільнота намагається гармонізувати своє законодавство, яке унеможливить відмивання брудних грошей. Цей парламент ухвалить закон - резюмувала пані Супрун. Станіслав Гуренко від комуністів абсолютно позитивно ставиться до законопроекту як до самої ініціативи. Але навряд чи до кінця цієї сесії документ ухвалимо. Тому що, за словами пана Гуренка, значна кількість депутатів-бізнесменів ще не визначилися зі своїми принциповими позиціями. Вони просто не голосують.

Упродовж двох тижнів депутати визначатимуться і щодо кандидатури Генпрокурора. Стосовно претендента на посаду Святослава Піскуна, заступник спікера Геннадій Васильєв, зокрема, сказав:

«Я би зараз не робив якихось прогнозів щодо проходження через Верховну Раду цієї кандидатури. Це питання буде обговорюватися у профільному комітеті. У фракціях. Визначатися будуть самі депутати. Я не знаю такого працівника прокуратури , як Піскун. Я незнайомий з ним як із працівником прокуратури. Тому нічого не можу сказати про його фах, його ставлення до закону.»

Людмила Супрун, схоже, має більше оптимізму у цьому питанні.

СУПРУН: «Це питання поки не обговорювалося. І я думаю, потенційний кандидат на посаду Ген прокурора пройде співбесіду і проведе зустрічі з усіма фракціями. Після цього Верховна Рада визначиться, чи буде вона підтримувати цю кандидатуру, чи ні. Але я думаю, є великий шанс мати Ген прокурора протягом місяця.»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG