Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний кримінальний суд. Допомога країнам третього світу


Міжнародний кримінальний суд. Допомога країнам третього світу

Прага, 1 липня 2002 – Західна преса широко відгукується на створення першого в історії Міжнародного кримінального суду в Гаазі, який набрав чинності цього понеділка. Оглядачі продовжують також коментувати рішення країн «великої вісімки», зокрема у справі допомоги країнам третього світу, та інші міжнародні проблеми.

Більшість європейських оглядачів схвально відгукуються про створення Міжнародного кримінального суду і висловлюють жаль або критикують Сполучені Штати за відмову ратифікувати угоду у справі цього суду. Приміром, британська газета «Файненшл таймс», яка вважає створення Міжнародного кримінального суду найбільшим досягненням в ділянці охорони людських прав за останні 50 років, у редакційній статті критикує рішення США – провідної західної країни, без якої міжнародний суд втрачає потрібний авторитет і довір’я до нього. Газета критикує зокрема президента Буша за його погляд на міжнародну справедливість, яка, за словами «Файненшл таймс», мала би стосуватися інших, але не американців.

Коментатор німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Райнгард Мюллер теж дає надзвичайно високу оцінку ідеї створення Міжнародного кримінального суду. Відтепер, як пише автор, ті, що допускаються геноциду, тортур, масових зґвалтувань, не зможуть заховатися від правосуддя. Принаймні теоретично, додає автор. Як функціонуватиме новий міжнародний суд – покаже час, бо до практичних розслідувань злочинів суд приступить лише на початку наступного року.

Західні оглядачі широко коментують також недавні рішення лідерів великої вісімки у справі допомоги країнам третього світу. Ця тема стала однією з головних на порядку денному недавнього самміту в Канаді. Газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті наголошує з цього приводу на важливості розбудови системи освіти у цих країнах. Близько чверті мільярда дітей у країнах третього світу не мають доступу до шкіл, пише газета. Причому з кожним роком ця цифра у бідних країнах зростає від 10-ти до 20-ти відсотків. Неосвічені діти поповнюють найбідніші верстви і не дають можливості цим країнам вийти з економічного застою. Газета схвально відгукується на рішення Сполучених Штатів, які надаватимуть по мільярду доларів щороку на потреби освіти у бідних країнах, а також на рішення кількох інших багатих західних країн радикально збільшити допомогу країнам третього світу, зокрема африканським, хоча підкреслює, що навіть ці суми далеко недостатні для того, щоб змінити ситуацію у країнах третього світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG