Доступність посилання

ТОП новини

За півроку до Запорізького регіону не надійшло жодної копійки централізованих капіталовкладень


За півроку до Запорізького регіону не надійшло жодної копійки централізованих капіталовкладень

Запоріжжя, 2 липня 2002 - І це попри існування постанов Кабміну щодо виділення коштів для завершення будівництва соціально значущих об'єктів. І, навіть, попри те, що Запоріжжя посідає перше місце в Україні з виробництва промислової продукції на душу населення.

Дійсно, Запорізький регіон передує у загальнонаціональному рейтингу виробництва промислової продукції на душу населення і посідає третє місце в Україні по виробництву валового національного продукту. Однак, традиційно чільні місця Запоріжжя щодо наповнення державних засіків не враховуються Міністерством економіки під час розподілу коштів на регіональні потреби. Принаймні, стосовно централізованих капіталовкладень.

На разі 38 об'єктів області потребують першочергового фінансування: зокрема – будівництво транспортних артерій, водо- та газопостачальних систем, недобудовані (а вже напівзруйновані) заклади охорони здоровся тощо.

Надходженню грошей не посприяли ані візити Президента України до Запоріжжя, ані зустрічі губернатора в Кабміні, ані численні наради керівників головного управління економіки Запорізької ОДА із заступником держсекретаря Мінекономіки Сергієм Романюком. З усього запоріжці переконалися: державні кошти маємо використовувати винятково для довершення соціально значущих об'єктів із високим ступенем готовності! Про цю настанову економісти регіону пам’ятають і вві сні. Шкода, що грошей на виконання завдань капітального будівництва, навіть, у тому ж сні побачити не вдається.

А запорізький губернатор Євген Карташов пояснює таке ігнорування з боку Києва тим, що в Центрі, нібито, переконані: Запоріжжя опановує “енергетичні гроші” на власний розсуд. Мовляв, потужний регіон і самостійно “викрутиться”. Однак, “викручування” відбувається, головним чином, “зверху” – тобто “викручування рук” регіону-донору. Між іншим, ДПА в Запорізькій області старанно працює на наповнення передовсім державного бюджету, за що її голову – Тетяну Єфименко – верховне керівництво нагороджує орденами та грамотами.

Чим пояснюється така агресивна вибірковість регіональних податківців? Відповідь на це питання цікавить усіх свідомих запоріжців – від пересічного працівника до народного депутата України. Утім, відповідати перед жителями регіону податківці не вважають за потрібне.

До речі, й серед комерційних компаній, які все ж-таки розбудовують Запоріжжя, превалюють не “рідні”, а, переважно, сусідні - із Харкова, Херсона, навіть, із Києва. А, отже, - й прибутки від комерційної діяльності будівельників “капітально” осідають не в Запоріжжі.

Губернатор Карташов визнає, що раніше траплялись факти, коли міністерства примушували своїх підопічних, підвідомчих (цитую) “уводити прибутки”. На часі пан Карташов обіцяє чинити перепони “чужинцям”, хоча, за його словами, вони й дотримуються правової основи.

Що ж до дій Кабміну і, зокрема, прем'єра, - останній запевнив у розмові голову обласної виконавчої влади: “Тільки но з'явиться залишок грошей від заробітної плати, - я вам його виділю”.

Отже, судіть самі: відколи це в Україні з'являлися зайві гроші у статті видатків на заробітну плату? А відтак – капітальне будівництво у запорізькому регіоні розпочнеться тоді, коли “рак на горі свисне”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG