Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Президентів України і Монголії у Києві


Зустріч Президентів України і Монголії у Києві

Київ, 1 липня 2002 - У рамках державного візиту Президента Монголії в Україну відбулися українсько-монгольські переговори на вищому рівні. Президенти Леонід Кучма та Нацагійн Багабанді особливої уваги приділили розвиткові торговельно-економічної співпраці, оскільки, за їхніми словами. Це відповідає національним інтересам обох держав.

Як заявив Президент Кучма на підсумковій прес-конференції, йому соромно називати цифру торговельно-економічного балансу між Україною та Монголією, яка не перевищує семи мільйонів доларів США. Натомість, ця цифра мала би бути значно більшою, адже Монголія – держава, багата природними копалинами, українська економіка зацікавлена в імпорті монгольських рідкоземельних металів. Крім того, українські геологи й машинобудівники можуть стати у нагоді монгольській стороні, долучившись до видобутку міді, молібдену, золота. Про такі можливості йшлося на переговорах у Києві, і, за словами Президента Кучми, “Нам запропоновано взяти участь у розробці мідних копалень, видобутку золота – ми з вдячністю приймаємо цю пропозицію монгольської сторони. Ще одна сфера українсько-монгольської співпраці – це техніка, яку свого часу Монголія отримала від Радянського Союзу і яка нині потребує ремонту та оновлення. Чимало машин, яких потребувала й потребує Монголія, збудовано в Україні. Ми серйозно обговорювали і цю проблему також”.

Особливої уваги Президенти України і Монголії приділили дискусіям навколо співробітництва у рамках міжнародних організаціях. Як повідомив Леонід Кучма, “Ми обговорили проблему участі у Шанхайській п'ятірці. Ми обговорили питання Євразійського Союзу – можливість нашої участі у цих структурах, і так далі.”

Не менш серйозними були дискусії навколо поновлення роботи українсько-монгольської міждержавної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, яка має координувати зусилля й дії обох держав, залучати до співпраці приватних інвесторів і сприяти зростанню темпів співпраці між Києвом та Улан-Батором. Ось що сказав, підсумовуючи київські переговори, Президент Нацагійн Багабанді: “Ми задоволені підсумками переговорів. Обидві сторони продемонстрували і бажання, і готовність до співпраці; на це спрямовані й підписані угоди - наша з Президентом Кучмою спільна заява; угоди між українським та монгольським урядами стосовно уникнення подвійного оподаткування та про співробітництво у галузі освіти і культури”, - зазначив президент Монголії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG