Доступність посилання

ТОП новини

Росія наздоганяє Португалію


Росія наздоганяє Португалію

Прага, 2 липня 2002 – Як відомо, економічний орієнтир Росії в Європі – це Португалія, одна із найбідніших європейських країн. За нинішніх темпів зростання економіки, за словами президента Росії Володимира Путіна, його співвітчизники досягнуть рівня життя португальців років через 15. Проте за таким показним, як знання тієї ж таки Європи росіяни уже наздоганяють португальців, які і за цим критерієм опинилися на останньому місці в одному з нещодавніх досліджень.

«Росія – це Європа», - любив повторювати колишній російський президент Борис Єльцин, вимальовуючи у повітрі «заґаґуліну», за його ж таки словами. Однак нинішнє число часопису Рідерз Дайджест російською мовою вийшло із красномовним запитанням: «Чи можемо ми вважати себе частиною Європи?». На таке запитання редакторів часопису наштовхнули результати опитування, що його європейське видання Рідерз Дайджест провело у 19 країнах континенту. Згідно з цими результатами, росіяни ледь не найгірше з усіх європейців упоралися з тестом на знання Європи.

На 20 запитань про європейську історію, географію, мистецтво, культуру та про сучасних виконавців та політиків просто на вулиці своїх міст дали відповіді майже 4 тисячі дорослих європейців на сході та на заході континенту. Найкраще на всі запитання відповіли поляки – в середньому три з чотирьох відповідей були вірними. Далі найґрунтовніші знання про Європу продемонстрували Данія, Італія та Австрія. Список завершують Росія, Словаччина, Велика Британія та Португалія, мешканці якої не змогли відповісти правильно на більш як половину запитань. В Україні опитування не проводилось.

Результати дослідження не мають наукового соціологічного значення, але вони є певним тестом на «європейськість». Відповіді на такі запитання, як хто є президентом Європейської Комісії, чи яка з трьох європейських країн не є членом Європейського Союзу, могли би розчарувати офіційний Брюссель. Виявилось, що 48% європейців не знають, що президентом Єврокомісії є Романо Проді. Найгірший показник тут мали британці – лише чверть із них відповіли правильно. Але і німці і голландці від них пішли не далеко – правильно відповіли тільки 35 і 36% відповідно.

За іронією долі, більш обізнаними європейцями показали себе мешканці країн-кандидатів. 61% чехів, словаків та угорців точно знали, хто є головою Єврокомісії. Коментатор європейського видання американського часопису Вол Стріт Джорнал із цього приводу навів слова польського поета, лауреата Нобелівської премії Чеслава Мілоша, який сказав, що схід Європи знає набагато більше про захід, ніж захід про схід. Але, як зауважив американський коментатор, виявилося, що Захід погано знає і сам про себе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG