Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч прем'єрів України й Греції у Києві


Зустріч прем'єрів України й Греції у Києві

Київ, 2 липня 2002 - Візит прем'єр-міністра Греції Константіноса Сімітіса до Києва, який відбувся 2-го липня, можна було би вважати пересічним. Але - уперше у сучасній історії українсько-грецьких відносин урядову делегацію Греції супроводжувало близько півсотні бізнесменів – представників великих індустріальних, суднобудівних, судноплавних та агропромислових компаній і фірм. І переговори, які провели українські й грецькі прем'єр-міністри, торкалися питань як двосторонньої співпраці, так і участі двох держав у здійсненні великих міжнародних проектів.

По закінченні переговорів Анатолій Кінах і Константінос Сімітіс зустрілися з журналістами і повідомили, що Греція підтримуватиме Україну на її шляху до Європейського Союзу, Світової організації торгівлі та інших подібних структур. Але, мабуть, це була єдина політична заява обох прем'єрів, оскільки і на переговорах, і пізніше – на українсько-грецькому бізнес-форумі – йшлося про реальні кроки до поглиблення торговельно-економічних зв'язків. Про перспективи у цій галузі Анатолій Кінах сказав: “Ми визначили пріоритетні напрямки, це, у першу чергу, співпраця в енергетиці. Ми запропонували Греції долучитись до реалізації проектів із побудови нафтопроводу Одеса – Броди – Гданськ та європейського газопроводу. Співробітництво на цьому напрямку ми розглядаємо як важливу складову не лише української, а і європейської енергетичної безпеки. Також перспективна українсько-грецька співпраця у судноплавстві, суднобудуванні, транспортній галузі, агропромисловому комплексі...”

Український прем'єр-міністр повідомив і про те, що Київ та Афіни оформили свої стосунки у сфері захисту зовнішніх кордонів Європейського Союзу від нелегальної міграції – судячи з реакції грецьких журналістів, це питання досить болюче і не втрачає актуальності.

Константінос Сімітіс, у свою чергу, акцентував увагу мас медіа на євроатлантичному напрямі Греції та України: за його словами, Україна вже виробила гарні стосунки з Євросоюзом, і відтепер усе залежатиме від динаміки здійснення нею економічних реформ і демократичних перетворень. Греція у цьому зацікавлена: “4-го липня на самміті ЄС – Україна у Копенгагені вирішуватиметься доля не тільки самої України, а і Євросоюзу у цілому. Греція від 1-го січня наступного року головуватиме в ЄС, і ми відчуваємо свою відповідальність від того, як ітиме процес розширення європейського Союзу у найближчому майбутньому”, - зазначив пан Сімітіс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG