Доступність посилання

ТОП новини

Чи Узбекистан виходить із ГУУАМ?


Чи Узбекистан виходить із ГУУАМ?

Прага, 2 липня - Офіційний Київ є хрещеним батьком регіональної організації ГУУАМ і тепер докладає чимало зусиль, аби об‘єднання мало майбутнє. Тим не менше, досі неясно, скільки ж членів налічує ця організація, створена 5 років тому довкола ідеї транспортного коридору з Азії в Європу, а неофіційно, як противага російському впливу на пострадянських теренах. 2 липня в Баку відбулося засідання міністрів закордонних справ країн-членів ГУУАМ за участю Грузії, України, Азербайджану й Молдови. Цей матеріал про останні перипетії довкола ГУУАМ.

Непорозуміння почалися ще минулого місяця, коли про свій вихід із ГУУАМ нібито заявив Узбекистан. Українські дипломати відразу ж відповіли, що тут немає нічого страшного і силою ніхто нікого не тримає, чим менше, тим краще. Але минулого тижня з української столиці надійшло спростування. Мовляв, в ході телефонної розмови з міністром закордонних справ України чільний узбецький дипломат заявив, що його країна лише призупиняє участь у проектах ГУУАМ. Від одного з узбецьких журналістів мені довелося чути й таке пояснення: нібито президент Карімов розсердився на когось із своїх пострадянських побратимів, хильнув зайву чашку чаю і вирішив вийти з організації. На ранок пошкодував, а тепер викручуватися доводиться узбецьким дипломатам.

Але краще політику офіційного Ташкента знає наша колега з узбецької редакції Радіо Свобода Адолат Наімова:

"Інформація про те, чи вийшов Узбекистан з організації ГУУАМ, чи ні є дуже суперечливою. Загалом політика Узбекистану щодо участі в міжрегіональних об‘єднаннях є нестабільною. Наприклад, у травні, коли відбувалася зустріч країн шанхайської організації на рівні силових відомств, то Узбекистану там не було. Коли ж згодом проводили шанхайський самміт, то президент Карімов приїхав. Тобто, логіки тут немає ніякої. Можна це пояснити тим, що Узбекистан вважає, що має сильного захисника. Під час візиту президента Карімова до Вашингтона він підписав угоду, згідно з якою Сполучені Штати захищатимуть Узбекистан від усіх зовнішніх загроз, якщо той проведе політичні та економічні реформи. Тобто, з одного боку Узбекистан хоче залишатися в цих організаціях, а з іншого боку, вони йому і непотрібні, бо має сильного друга."

Аналітики пригадують і те як Карімов вів переговори з американцями на початку анти-терористичної кампанії в Афганістані. Спершу не хотів пускати іноземців на узбецьку територію, потім дав добро гуманітарним вантажам, а зрештою і військовим базам. Якби там не було, а торгуватися в Ташкенті вміють і добре знають, що ГУУАМ активно підтримує Вашингтон і дає на цей проект гроші.

І ось найновіша офіційна інформація з Баку. Там 2 липня міністри закордонних справ Азербайджану, Грузії, Молдови та України заявили, що вітатимуть повномасштабну участь Узбекистану в проектах ГУУАМ. І якщо вірити Анатолію Зленкові, то ситуація, яка склалася навколо участі Узбекистану, дає поштовх для активізації діяльності об'єднання. Чи справді це буде так, ми дізнаємося вже найближчими днями, адже 19-20 липня в Ялті має відбутися наступний самміт ГУААМ. Головні теми порядку денного – угода про вільну торгівлю й затвердження статусу спостерігачів. За словами міністра закордонних справ Азербайджану, в Ялту запрошують представників Росії, США, Туреччини, Казахстану, Румунії, Польщі й Бразилії. Про те, чи приїде на кримське узбережжя й узбецький лідер Карімов, офіційний Ташкент наразі мовчить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG