Доступність посилання

ТОП новини

Скандал довкола командувача Чорноморського флоту Росії. Як він вплине на ситуацію в Криму і Севастополі?


Скандал довкола командувача Чорноморського флоту Росії. Як він вплине на ситуацію в Криму і Севастополі?

Севастополь, 3 липня 2002 - На сторінки кримської преси виплеснувся скандал довкола відставки командувача Чорноморського флоту Росії адмірала Володимира Комоєдова. Той відмовився виконувати наказ Головнокомандувача Військово-морського Флоту Російської Федерації адмірала Володимира Куроєдова і подав позов до суду.

Симферопольська газета “Кримская правда” сьогодні повідомила, що командувач Чорноморського флоту Росії адмірал Володимир Комоєдов у середу відбув до Санкт-Петербурга на медичне обстеження у місцевій Військово-медичній академії. Приводом для цього стало представлення Головнокомандувача Військово-морського Флоту Російської Федерації адмірала Володимира Куроєдова від 10 червня про усунення пана Комоєдова з посади командувача ЧФ Росії. Головком мотивував це слабким здоров’ям останнього.

Однак, адмірал Комоєдов, не погодився зі старшим воєначальником. Як повідомляє місцева преса, 14 червня він подав скаргу до військового суду. Командувач Чорноморського флоту просить визнати його усунення з посади - незаконним і не чинним із моменту підписання. Новоросійський гарнізонний суд узяв позов до розгляду і порушив за ним цивільну справу. Відповідачем визнано головкому ВМФ Росії адмірала Куроєдова. Дію представлення про усунення пана Комоєдова з його посади – призупинено.

У прес-центрі Чорноморського флоту Росії у Севастополі категорично відмовилися коментувати цей конфлікт між високопоставленими російськими військовими. Утім, як і в прес-службі Військово-морських Сил України. Однак, зважаючи на те, що судова справа “Адмірал Комоєдов – проти адмірала Куроєдова” може реально позначитися на ситуації на Чорноморському флоті Росії, головний штаб та основні сили якого – розташовані на українській території, то я попросив прокоментувати цей конфлікт представників штабу ВМС України.

На умовах анонімності вони повідомили, що адмірал Комоєдов – єдиний командувач ЧФ Росії, з яким українським морякам вдалося встановити конструктивні й робочі стосунки. Він не втручався у політику і не дозволяв це робити своїм підлеглим. За час його перебування на посаді командувача, у Севастополі дійсно встановилася стабільна політична атмосфера. Ніхто з моїх співбесідників не міг пригадати хоча б однієї різкої політичної заяви адмірала Комоєдова. Джерела у штабі українського флоту висловили побоювання, що заміна Володимира Комоєдова на більш радикального і войовничого адмірала може негативно вплинути на політичну ситуацію в Севастополі й Криму, де розташовані частини російського флоту. А що ж до судових з’ясувань між російськими військовими, то, на думку моїх співбесідників, хоча це й вносить елемент некерованості у структури ВМФ Росії, але свідчить про серйозні зміни у російських Збройних Силах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG