Доступність посилання

ТОП новини

Звіт ООН про права людини в арабських країнах


Звіт ООН про права людини в арабських країнах

Прага, 3 липня 2002 – У вівторок у рамках Програми розвитку ООН у Каїрі оприлюднено щорічний звіт про стан людських і громадянських прав в арабських країнах. Згідно з цим документом, у більшості арабських країн відсутні політичні свободи, народи цих країн ізольовані від світу, жінки і релігійні меншості у цих країнах зазнають дискримінації.

Журналісти підкреслюють, що нинішній звіт вперше окреслює становище прав людини в арабських країнах і підготували цей документ експерти з цих же арабських країн. За словами звіту ООН, порушення особистих і громадянських прав стверджено у більшості з 22-х країн, що входять до складу Ліги арабських країн. Особливих утисків зазнають етнічні й релігійні меншості, а також жінки. Відсутність політичних і громадянських свобод, а також низький рівень освіти позбавляє населення згаданих країн можливостей розвитку й поліпшення життя.

Автори звіту звинувачують уряди (або монархії) арабських країн у розтринькуванні й неефективному використанні коштів від продажу нафти на світових ринках. Більшість цих коштів не інвестуються у дальший розвиток нафтової промисловості і загалом економіки регіонів. Унаслідок цього безробіття у країнах Арабської ліги сягає 15-ти відсотків, зростає також убогість населення.

Далі автори звіту ООН описують катастрофічне становище у системі освіти в усіх арабських країнах, де налічується понад 65 мільйонів неписьменних, передусім жінок. 10 мільйонів арабських дітей не відвідують шкіл.

Наукові дослідження в арабському світі фактично відсутні. Інтелектуалісти часто зазнають репресій. Чи не єдина позитивна зміна, яку стверджують автори звіту, це зростання середньої протяжності життя населення у зв’язку із скороченням дитячої смертності. Зате смертність серед матерів-породіль залишається у чотири рази вища, ніж у країнах Східної Азії.

Колишній посол від країн Арабської ліги при Організації Об’єднаних Націй Кловіс Максуд, він же один із консультантів групи експертів, що підготували нинішній документ, вважає, що звіт ООН мав би послужити наріжним каменем відродження арабських країн. Ми бажаємо дати зрозуміти, каже Максуд, що арабський світ стоїть перед перспективою розвитку, а нинішній звіт мав би послужити вступом до майбутнього.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG