Доступність посилання

ТОП новини

Дорога до Храму


Дорога до Храму

Прага, 3 липня 2002 – У середу в Празі відбувся міжнародний круглий стіл, присвячений відповідальності релігій у нинішньому світі. В роботі форуму, організованого за ініціативи чеського президента Вацлава Гавела, узяли участь представники різних релігій – християнської, мусульманської, юдаїзму та інших. Значний авторитет чеського президента у світі як відомого правозахисника, а також мета цієї зустрічі – зблизити різні релігії і народи – швидко знайшли підтримку.

Одним із почесних гостей зустрічі, який уже вчетверте прибуває на запрошення Вацлава Гавела до Праги, є Далай Лама – духовний лідер тибетських буддистів, який перебуває у вигнанні.

Він звернувся до учасників зустрічі з такими словами: «Чому у світі так багато релігій? Чи це так необхідно? Я вважаю, так, це необхідно! Адже людство має так багато різних переконань, що однієї релігії й однієї філософії – недостатньо».

На відміну від попередніх зустрічей, цьогорічна тривала тільки один день і мала характер медитацій – глибоких роздумів учасників форуму про те, що можна чи потрібно зробити для того, щоб у нинішньому глобалізованому світі розширити спілкування людей різних віросповідань, мов, культур і країн, щоб зрозуміти, як глобалізаційні процеси змінюють стосунки між релігіями і як можна зменшити ризик зловживань релігійною ідеєю чи символом заради ескалації конфлікту.

Серед учасників нинішньої зустрічі – чеський президент Вацлав Гавел, головний чеський рабин Ефраїм Карел Сідонь, і авторитетний філософ, голова Чеської християнської академії професор Томаш Галік, який виконував роль ведучого зустрічі.

Томаш Галік, зокрема, вважає, що нинішня празька зустріч є першим кроком на шляху утворення світової духовної коаліції. У професора Томаша Галіка я серед іншого запитала: що сьогодні є найбільшою перешкодою на шляху людини до людини, як можуть порозумітися народи, коли сусід не чує сусіда?

«Гадаю, що ми зараз перебуваємо в епіцентрі такої соціокультурної революції, котру називаємо глобалізація. Всі суспільства на землі стають взаємно залежними. Ми дізнаємось багато один про одного, нас поглинули потоки інформації. Ми зіштовхуємось із відмінними людьми, але до цього ми часто не готові. Тому тих інших нам потрібно зустрічати як людей, що можуть нас збагатити. Часто в нас ця "інакшість" збуджує страх чи захисні реакції. Гадаю, – каже Томаш Галік, – що сьогодні йдеться про те, що потрібно долати цей страх і навчитися сприймати відмінність як те, що передусім збагатить нас».

На думку празького філософа Томаша Галіка, порозуміння і добра воля – це єдиний шлях до взаємозбагачення і духовного зближення, словом – це єдина дорога до Храму.

Після цих слів про "єдину дорогу до Храму" ми завершимо теж словами шановного гостя празької зустрічі Далай Лами, чиїми словами ми й починали розповідь: «Усі головні релігійні традиції є посланцями любові, співчуття, терпимості, згоди й самодисципліни. Тому релігії повинні спілкуватися одна з одною».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG