Доступність посилання

ТОП новини

У міжнародних миротворчих навчаннях “Спільні випробування – 2002” візьме участь удвічі менше миротворців, аніж передбачалося


У міжнародних миротворчих навчаннях “Спільні випробування – 2002” візьме участь удвічі менше миротворців, аніж передбачалося

Львів, 5 липня 2002 – Цьогорічні міжнародні миротворчі навчання “Спільні випробування – 2002”, які проходитимуть із 2 по 18 жовтня на Яворівському полігоні Західного оперативного командування, відрізнятимуться від попередніх таких маневрів великою кількістю військових та більшим числом країн – учасниць НАТО. До того ж уперше кожна з них платитиме за навчання з власного бюджету. Так було вирішено на останній планувальній конференції військових, що завершила свою роботу сьогодні у Львові.

Спочатку передбачалося, що у цьогорічних військових маневрах “Спільні випробування – 2002” братимуть участь п’ять тисяч військових. Однак якщо попередні навчання фінансували Сполучені Штати, то цього року кошти на їхнє проведення мають надати кожна з 18 країн – членів НАТО. Мабуть, саме тому й було вирішено скоротити число військових, які будуть брати участь у маневрах, удвічі.

Але навіть така кількість учасників свідчитиме про розмах і масштабність навчань. Якими будуть суми конкретних грошових внесків, військові визначать на додатковій конференції, що відбудеться наприкінці літа у Туреччині. Зазначу, що торік військові маневри “Щит миру” за участю 1100 військовослужбовців коштували Сполученим Штатам Америки мільйон доларів.

Цього разу у міжнародних миротворчих навчаннях “Спільні випробування” візьмуть участь представники 18 країн – учасниць НАТО і 6 країн-спостерігачів. Уперше натівські військові прибудуть на територію України зі своєю зброєю, технікою, десантними частинами і навіть власними продуктами харчування. Таким чином організатори навчань намагатимуться максимально наблизити умови маневрів до бойових.

«Стратегічне завдання “Спільних випробувань” – продемонструвати світові реальні можливості країн – учасниць НАТО в операціях із підтримки миру», – сказав кореспондентові Радіо Свобода начальник прес-центру Західного оперативного командування Микола Гуцуляк.

Цікаво, що вперше у таких навчаннях візьмуть участь і формування Червоного Хреста, які тренуватимуться оперативно і без помилок надавати медичну допомогу населенню під час збройного конфлікту.

Новинкою буде і те, що натівські підрозділи на полігоні, який уже завоював репутацію міжнародного центру з підготовки миротворців, дислокуватимуться окремо за родами військ. У такий спосіб вони матимуть найкращі можливості випробувати і вивчити свої можливості в польових умовах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG