Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Хорватії Івіца Рачан сьогодні подав у відставку внаслідок розвалу правлячої коаліції п’яти партій


Прем’єр-міністр Хорватії Івіца Рачан сьогодні подав у відставку внаслідок розвалу правлячої коаліції п’яти партій

Белґрад, 5 липня 2002 – Прем’єр-міністр Хорватії Івіца Рачан сьогодні подав у відставку внаслідок розвалу правлячої коаліції п’яти партій. На думку оглядачів у Заґребі, президент Стіпе Месич знову дасть мандат для формування нового уряду Рачанові, оскільки дотеперішній прем’єр і без соціал-лібералів, які вийшли з коаліції, спроможний здобути підтримку в хорватському парламенті.

Король мертвий – нехай живе король! Такими словами окремі оглядачі у Заґребі коментують відставку Рачана, про яку він сьогодні о дванадцятій годині заявив у зверненні до громадян по радіо й телебаченню. Коаліція п’яти демократичних партій, яка у січні 2000 року перемогла націоналістичну Хорватську демократичну спілку першого президента Хорватії Франя Туджмана, хиталася вже кілька місяців. Причиною розпаду коаліції став консервативний Дражен Будіша, лідер Соціал-ліберальної партії, який досі двічі безуспішно балотувався на пост глави держави. Минулого року Будіша подав у відставку з посади голови партії, протестуючи таким чином проти співробітництва уряду з Міжнародним трибуналом у Гаазі. Проте у лютому цього року він повернувся на чоло партії й став заступником прем’єра. Деякі оглядачі називали його каменем на шиї голови уряду.

На цьому тижні лідери двох із-поміж п’яти партій правлячої коаліції попередили прем’єр-міністра Рачана, що вони вийдуть із коаліції у разі, якщо в ній залишиться партія Будіші. Безпосередньою причиною розколу коаліції стало ухвалення парламентом угоди про спільне зі Словенією використання атомної електростанції Кршко, що неподалік кордону між двома країнами. Частина депутатів Соціал-ліберальної партії проголосувала за цю угоду, й це викликало обурення її лідера.

У зверненні до громадян на державному радіо й телебаченні Івіца Рачан ствердив, що соціал-ліберали блокували діяльність уряду й проведення реформ, за які 30 місяців тому проголосувала більшість виборців. Він сказав: “Доля громадян нашої країни є важливішою від моєї та чиєї-небудь політичної кар’єри. Моя відставка не кінець, а можливість для нового початку”. Рачан відзначив, що Хорватії наразі необхідні робота, розум та відповідальність.

Оглядачі в Заґребі вважають, що президент Стіпе Месич дасть мандат для формування нового уряду знову Івіці Рачанові. Популярний глава держави кілька днів тому заявив, що Рачан є єдиним логічним кандидатом, оскільки його Соціал-демократична партія має найбільше депутатів у парламенті. Преса зазначає, що Рачан спроможний здобути підтримку необхідної кількості депутатів, оскільки за нього проголосує частина дисидентів Соціал-ліберальної партії. У разі, якщо Рачанові не вдалося б сформувати Кабінет міністрів, президент Месич мав би призначити дострокові парламентські вибори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG