Доступність посилання

ТОП новини

Загроза техногенних катастроф в Україні…


Загроза техногенних катастроф в Україні…

Київ, 8 липня 2002 - Саме в Україні сталася найбільша у світі техногенна катастрофа двадцятого століття – вибух на Чорнобильській АЕС.

Тоді Україна ще була однією з “радянських соціалістичних республік”. Ставши незалежною і самостійною, Україна успадкувала від СРСР безліч проблем, серед яких осібною важливістю можна виділити загрозу техногенних катастроф.

У зв'язку з чим така загроза продовжує існувати, навіть після понад десяти років нових українських реалій? Що впливає на збільшення або зменшення ризику техногенних катастроф? Що необхідне для того, щоб звести до мінімуму такий ризик? Чи це можливо в нинішній Україні?

Україну , без перебільшення, можна вважати зоною ризику. Великим запитальним знаком дивиться в небо “об'єкт Укриття”. Не меншим запитальним знаком стримить уславлений у піснях Дніпрогес. Київське море ховає в собі не тільки затоплені села з цвинтарями та радіоактивний намул, а й загрозу вихлюпнути все це, в одночасся змівши з лиця землі саму столицю країни.

Прогнози не втішні. Нові технології присутні лише на 6-7 відсотках підприємств. Якщо оновлення застарілого устаткування не відбудеться, то до 2005-2007 року може зупинитися майже вся промисловість.

Але це - тільки одна зі складових ризику.

Щоб окреслити все коло можливих техногенних катастроф, згадаймо класифікацію надзвичайних ситуацій, подану в постанові Кабінету міністрів від 15 липня 1998 року за номером 1099. Є чотири основних види таких ситуацій, і перший з них – техногенного характеру. Сюди відносяться аварії на всіх видах транспорту, пожежі, аварії, пов'язані з викидами радіоактивних або отруйних речовин, із зруйнуванням життєво важливих систем.

До інших видів належать катастрофи природного характеру, себто, стихії всіх видів, а також – соціально-політичного плану, як терористичні акти, збройні напади. Окремо виділяють катастрофи суто воєнного характеру.

Техногенні катастрофи, як видно з переліку, мало залежать від природи і більше – від самої людини. Власне, андрогенний фактор техногенних катастроф часто є вирішальним. Спеціалісти в галузі прогнозування й вивчення катастроф вважають, що цілковита байдужість плюс хронічне недофінансування всіх сфер життєдіяльності в Україні можуть призвести до численних масштабних техногенних катастроф. Допомагають “впроваджувати” цей прогноз у життя всі ті, кого скромно йменують “людським фактором”. У дужках зазначу, що саме від цього фактора на 90 відсотків залежать авіакатастрофи, що доведено світовими спеціалістами. А без дужок – про сумні українські реалії.. – Не так давно – ще й року не минуло – з вагонів, які рухались на Алчевський металургійний комбінат, злодії крали брухт, скидаючи його на сусідні колії. Зустрічний товарняк зійшов з рейок, машиніст загинув, сорок вагонів з локомотивом - понищені. І невдовзі неподалік, теж на Луганщині, троє злодіїв, кравши подібний брухт, спровокували зіткнення двох зустрічних поїздів. Таких фактів – безліч. Розкрадання – не менше зло, ніж байдужість. У погоні за надприбутками новітні “капіталісти” забувають про екологію та елементарну техніку безпеки. Чи не тому тільки за минулий рік сталося три сотні техногенних аварій, пов'язаних із забрудненням води та довкілля. Чи не тому вже в час незалежності в Україні зафіксовані спалахи дизентерії, вірусного гепатиту, невідомих захворювань на Миколаївщині, Чернівеччині, Полтавщині і так далі? Одна тільки з'ява холери, хай видозміненої! – в 1999 році була дзвоном на сполох.

Існують програми передбачення техногенних катастроф. Україні навіть НАТО в цьому допомагає, хоч Україна до НАТО не входить. За два минулі роки майже сто грантів у рамках співпраці Україна-НАТО були виділені під програму “Наука заради миру” – саме на тему запобігання катастроф у невійськових сферах. На випадок потреби рятувальних та гуманітарних операцій знадобиться й воєнно-морське об'єднання Блексіфор, утворене минулого року.

Проте ситуації, коли елементарна несплата за електрику може стати причиною техногенної катастрофи – в лютому минулого року саме це стало підставою для оголошення Національною Комісією з електроенергетики надзвичайного стану на вісім днів, - оптимізму не додають. Як і перманентні пожежі та обвали на шахтах. Три дні тому держава вже була винна чотири мільйони гривень сім'ям загиблих раніше шахтарів. За ці три дні знову сталося непоправне.

Відкритим залишається питання, чи тільки Донбас перебуває на грані техногенної катастрофи, чи - майже вся країна?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG