Доступність посилання

ТОП новини

На Заході вітають наміри нового генпрокурора України боротися з хабарництвом, але застерігають від зловживань


На Заході вітають наміри нового генпрокурора України боротися з хабарництвом, але застерігають від зловживань

Німеччина, 8 липня 2002 – Міжнародна антикорупційна організація “Трансперенсі інтернешнл” привітала наміри нового генерального прокурора України Святослава Піскуна подолати проблему хабарництва. Водночас західні експерти з цієї організації, штаб-квартира якої розташувалася в Берліні, звертають увагу на те, що в Україні раніше часто зловживали темою боротьби з корупцією.

Згідно з індексом міжнародної антикорупційної організації “Трансперенсі інтернешнл”, Україна й надалі належить до країн, де квітне корупція. З огляду на це на Заході привітали заяву нового генерального прокурора про наміри оголосити війну хабарництву. Говорить один із провідних співробітників організації “Трансперенсі інтернешнл” Стіан Крістенсен: “До таких заяв слід ставитися серйозно, але необхідно також почекати, що з цього вийде”.

Крістенсен висловив сподівання, що новий генеральний прокурор боротиметься дійсно з хабарництвом, а не з опозицією або своїми політичними суперниками. Західний експерт зауважив, що в минулому в Україні часто зловживали темою антикорупційної боротьби, використовуючи її як політичний інструмент.

На думку Крістенсена, для подолання хабарництва українському керівництву досі не вистачало політичної волі. “Мені часто доводилося бувати в Україні, але я так і не помітив, щоб уряд намагався по-справжньому боротися з цією проблемою”, – сказав співробітник міжнародної організації “Трансперенсі інтернешнл”.

Стіан Крістенсен звернув увагу на історичне коріння корупції в Україні: “У колишніх радянських республіках люди так довго жили з цією проблемою, що вони, можливо, більше не уявляють державної системи без хабарництва”, – сказав Стіан Крістенсен.

Водночас в інших колишніх соцдержавах, таких, як Польща, Чехія, Угорщина, за останні десять років удалося досягти помітного поступу в цьому питанні. У зв’язку з цим західний експерт висловив переконання, що й в Україні можна ефективно боротися з хабарництвом. Для цього необхідні не лише політична воля, але також інституційні реформи та тиск із боку міжнародних структур.

До реґіонів, де боротьба з корупцією ведеться найпослідовніше, Стіан Крістенсен відніс Гонконґ. Він зазначив, що владі Гонконґу довелося надзвичайно багато інвестувати в боротьбу з хабарництвом. Однак, як свідчать результати, такі зусилля не стали даремними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG