Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси за 10 липня 2002


Огляд української преси за 10 липня 2002

Київ, 10 липня 2002 - Верховна Рада – в очікуванні канікул. А відпочити парламентаріям дійсно потрібно, бо з осені їм доведеться в поспішному темпі вирішувати чимало нагальних питань. Однією з найдискусійніших тем, на думку газети “Вечірні вісті”, повинно стати ухвалення держбюджету на 2003 рік. Надто ж – бюджетне фінансування на утримання структур виконавчої влади. Газета згадує, що в бюджеті минулого року, не зважаючи на планування дещо зменшити витрати на Адміністрацію Президента та виконавчі структури, з'ясувалося, що управління справами Голови держави, силові відомства, господарчі служби Кабміну профінансовані з перевиконанням бюджетних завдань майже в півтора рази! Не відстали від них і держадміністрації. І це в той час, - наголошує щоденник, - коли бюджетні заклади – ті ж школи, лікарні, продовжували жалюгідне існування, а шахтарі знову пішли на Київ голодним походами... Звідки ж узялися гроші у бідної держави? Про це – оповідається в статті “Підпільні мільярдери” України, або Чи ліквідує Верховна Рада позабюджетні “годівниці” силовиків?”

Пишуть “ВВ” і про гірників, котрі не можуть отримати зароблені гроші. “Корупцією просякнута вугільна промисловість від директора до міністра” – ці слова голови Незалежної профспілки гірників, народного депутата Михайла Волинця газета “Вечірні вісті” поставила в заголовок публікації, в якій порушується тема взаємин “держава – шахтарі”. Серед іншого парламентарій наголошує, що в Україні грубо порушується міжнародне законодавство, позаяк шахтарів змішують працювати безкоштовно. У ситуації, що склалася лідер Незалежної профспілки звинувачує владу, котра захищає клани і представляє їхні інтереси. Не оминає Волинець і конкретні прізвища, серед який най частіш згадується донецький клан Януковичів.

Важко заперечити, що ситуація із шахтарями не покращує імідж України. А він, як стверджує газета “День” і так не надто високий. У статті “Ринок надій” щоденник знайомить із результатами соціологічних опитувань європейців щодо їхньої обізнаності про Україну. Серед словосполучень, із якими асоціюється Україна, близько 70% вибрали “невідома країна”, на другому місці – “суспільство, де править мафія”.

В цьому ж числі газета інформує, що сьогодні очікується оголошення остаточних результатів розслідування стосовно зіткнення російського літака Ту-154 і “Боїнга”. Найвірогідніше, мовиться в замітці, що катастрофи можна було б уникнути , аби авіадиспетчери не дали російському пілотові інструкції, що суперечили даним бортового обладнання.

Авіакатастрофа, яка забрала життя 71 людини, не лишила байдужою і газету “Правда України”, яка розповідає про зменшення швейцарською авіа диспетчерською службою кількості літаків, що користуються повітряним простором країни на 20%. І переповідає про стрес, який нині переживають швейцарські авіадиспетчери.

Але все ж головною темою в українських ЗМІ на сьогодні є приїзд в Україну генерального секретаря НАТО Джорджа Робертсона. Цей візит, як пише “Правда України” пов'язаний із заявою Ради з національної безпеки й оборони України про бажання вступу до Північно-Атлантичного альянсу. Однак, як зауважує газета, це “епохальне рішення” лишається поки що на декларативному рівні. Офіційною політичною метою держави воно стане лише після затвердження указом Президента України. А поки його немає, говорити про серйозність намірів українського керівництва не доводиться.

Від зовнішньої політики – до внутрішніх проблем. Газета “Україна молода” продовжує інформувати читачів про те, як відбуваються виборчі перегони в округах, де вибори визнані недійсними. Ознайомитися з методами боротьби влади, а також деяких кандидатів у депутати можна в публікаціях “Історія з істерією, або Скандал у 201 окрузі”, та “Виборчі бої без правил тривають на Дніпропетровщині, де кандидатом висунуто Олександра Жира”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG