Доступність посилання

ТОП новини

Маестро світової моди П’єр Карден про Чорнобильську трагедію та перспективи великої моди в Україні


Маестро світової моди П’єр Карден про Чорнобильську трагедію та перспективи великої моди в Україні

Париж, 8 липня 2002 - Цими днями відсвяткував своє 80-річчя маестро світової моди П’єр Карден. Про нього як про великого кутюр’є і як про бізнесмена відомо багато, та мало хто знає про Кардена як про почесного посла ЮНЕСКО, який і опікується Чорнобильською проблемою. А саме ця дипломатична місія вперше привела знаного модельєра в Україну. Про це він розповів нашому кореспондентові під час паризької зустрічі.

Є у центрі Парижу вулиці, куди гості міста приходять милуватися вітринами, це - «Мекка паризької моди», де кожен знаний французький модельєр має своє представництво. Найсучасніші моделі, воістину геніальні творіння зірок світової моди не залишають місця для байдужості : Діор, Шанель...

І все ж, увага перехожих найдовше затримується саме біля цієї вітрини - П’єр Карден - і цим все сказано. З року в рік, із десятиліття в десятиліття опитування громадської думки у столиці світової моди з унікальною постійністю називають саме Кардена одним із найпопулярніших французів і поспішають прихильники моди з усього світу до «Мекки паризької моди», аби побачити, що маестро моди витворив цього разу.

А за кілька метрів на вулиці Маріньє штаб-квартира великого кутюр’є, де і відбулося наше знайомство з Карденом. Воно розпочалося з розмови про Україну. Уперше Карден побував тут одразу ж після Чорнобильської трагедії, тоді, коли чимало іноземців боялися вже самого слова «Чорнобиль». З цього приводу П’єр Карден зізнався мені, що його родичі довго не могли заспокоїтися, коли після повернення з України він показав їм фото, які власноручно зробив на місці трагедії.

Про відвідини великим кутюр’є Чорнобиля писали тоді усі провідні світові видання. «Для мене ж, - розповідає П’єр Карден, - головним спогадом залишилися зустрічі з чорнобильцями, особливо, із дітьми. Я побував у Київському госпіталі, де лікувалися жертви цієї страшної трагедії і це підказало мені ідею створення Чорнобильської медалі».

До речі, схвалена ЮНЕСКО Чорнобильська медаль Кардена і донині допомагає збирати кошти, які йдуть жертвам трагедії. Чорнобильцями П’єр Карден опікується упродовж усіх років, що минули з часу катастрофи. Здавалось би, для чого це йому? Задля доброго імені? Він його і без того має. Задля слави? Йому її теж не позичати.

Сам же кутюр’є вважає, що його внесок у цю справу лише крапля там, де має бути море. Тому, мовляв, коли йому як почесному послові ЮНЕСКО запропонували опікуватися проблемою Чорнобиля, він, не вагаючись, погодився. За його словами, Чорнобиль, це біда світова і шкода, мовляв, що світ і досі сповна не хоче цього розуміти.

Що ж до перспектив великої моди в Україні, то П’єр Карден розповів, що ще у радянські часи він зацікавився Україною як потенційним партнером. Мовляв, чому у Польщі може бути його ресторан «Максим», а в Україні - ні? Чому серед його постійних клієнтів, окрім, приміром, Софі Лорен, чи мадам Ширак, останнім часом з’явилося чимало вихідців із Східної Європи, а українські прізвища поки що залишаються рідкістю? Після кількарічної давності відвідування Києва, коли Карден привозив в українську столицю свою колекцію, він за його словами, переконався, що українські модельєри мають усі шанси заявити про себе на олімпі великої моди.

«Про Україну, - сказав уродженець невеличкого італійського містечка поблизу Венеції, а нині, один із найпопулярніших мешканців столиці світової моди П’єр Карден, - я знав ще з дитинства й асоціювалася вона в моїй уяві з розлогими пшеничними полями. Усе уявлялося мені в ній ясним і сонячним. Знаю, що випало українцям пережити нелегкі часи російської окупації. Але нині вони знову вільні і я зичу їм не лише мати красиву, велику і сильну державу, а стати красивою, великою і сильною нацією.» Про це сказав на закінчення нашого інтерв’ю маестро світової моди, 80-річний ювіляр, який залишається неповторним і молодим, П’єр Карден.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG