Доступність посилання

ТОП новини

США і Міжнародний кримінальний суд


США і Міжнародний кримінальний суд

Прага, 11 липня 2002 – У середу Сполучені Штати запропонували Раді Безпеки ООН компромісний варіант у справі Міжнародного кримінального суду. Згідно з цим варіантом Вашинґтон відмовився від вимоги постійного імунітету для американських миротворців у різних країнах світу.

Нагадаймо, Сполучені Штати не ратифікували угоди про Міжнародний кримінальний суд, який набрав чинності від 1 липня, побоюючись політизації діяльності суду і можливості, що перед судом можуть стати американські громадяни, які беруть участь у миротворчих місіях за кордоном. Дискусії у справі юрисдикції Міжнародного кримінального суду тривають уже кілька останніх місяців.

Днями постала загроза виведення американських миротворців із Боснії. З огляду на кількість миротворців і на кошти, пов’язані з миротворчою місією, більшість членів Ради Безпеки ООН уважають, що такий крок США міг би зірвати цю місію.

Союзники США переконують адміністрацію Буша, що постання американських миротворців перед Міжнародним кримінальним судом практично не можливе, що завданням суду є переслідувати тих воєнних злочинців, яких не можуть, не бажають або не спроможні поставити перед судом уряди тих країн, де звинувачені допустилися злочинів. Ідеться тут і про диктаторів тих чи інших країн, які не мають можливості поставити їх перед судом.

Під тиском західних союзників, як підкреслюють оглядачі, Вашинґтон пом’якшив свою позицію щодо вимоги звільнити американських миротворців від будь-якої можливості переслідувань у майбутньому.

Нова американська пропозиція, яку мали б обговорити всі 15 постійних членів Ради Безпеки ООН, передбачає, однак, надання імунітету американським миротворцям на 1 рік із можливістю дальшого однорічного продовження. Для врятування миротворчої місії, зокрема на Балканах, як уважають оглядачі, провідні члени Ради Безпеки можуть підтримати нову пропозицію Вашинґтона.

Проте навіть найближчі союзники США поки що не поспішають із підтримкою нових пропозицій. Британський представник, який цього місяця головує у Раді Безпеки ООН, заявив лише, що запропонований США проект резолюції може послужити доброю основою для дискусій. Представник Франції, яка теж є постійним членом Ради Безпеки з правом вето, заявив, що його країна розглядає пом’якшення позиції США як крок у правильному напрямку, проте поки що стримується і від підтримки пропозицій, і від вето на ці пропозиції. Тим часом, за словами представника Німеччини в Раді Безпеки ООН, якщо нові вимоги США буде ухвалено, то це підірве і авторитет Ради Безпеки, і довір’я до неї. У зв’язку з цим оглядачі передбачають продовження дискусій у цій справі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG