Доступність посилання

ТОП новини

Політична криза в Туреччині. Можливий удар США по Іраку


Політична криза в Туреччині. Можливий удар США по Іраку

Прага, 11 липня 2002 – Серед інших актуальних міжнародних подій західні оглядачі коментують політичну кризу в Туреччині, а також дискусії навколо можливого поновного удару по військових об’єктах Іраку.

Коментуючи політичний неспокій у Туреччині, британська газета «Ґардіян» у редакційній статті підкреслює, що нинішня криза матиме широкий і потенційно деструктивний резонанс у Туреччині і поза її кордонами. За нинішніх умов, на думку газети, керівництво прем’єр-міністра Еджевіта під натиском його політичних конкурентів опинилося під загрозою. Причому нема значення – чи переможуть націоналісти, а чи ісламістська Партія справедливості, плани Туреччини потрапити до Європейського Союзу теж опиняться під загрозою. Але найбільшою мірою криза позначиться на самій Туреччині, де, за словами газети, значна частина населення страждає від безробіття й економічних труднощів. Небажання Еджевіта зректися влади, веде далі газета, і таким чином погодитися на сформування нової коаліції або на проведення дострокових виборів лише поглиблює кризу. У зв’язку з цим, закінчує газета, поставлено на карту і так крихкий процес демократизації в Туреччині.

Останні не надто вдалі переговори ООН із Іраком про повернення міжнародної військової інспекції знову відновили дискусії у справі можливого воєнного удару союзників по іракських військових об’єктах. Президент США Буш бачить вирішення іракської кризи в усуненні від влади Саддама Хусейна і в цілковитій заміні керівництва. Коментуючи таку перспективу, газета «Стратфор Коментері» підкреслює, що таке рішення буде тяжче реалізувати, ніж інші варіанти. Ні військовий переворот у Багдаді, ні воєнний удар, на думку газети, не гарантують очікуваного успіху і не матимуть достатнього впливу на сформування наступного іракського уряду. В Іраку, за словами газети, не слід очікувати афганського розвитку подій, де під час удару союзники кооперували з місцевими загонами Північного альянсу. В Іраку такі сили відсутні й іракська армія може чинити значно більший опір, ніж погано озброєні загони режиму Талібан.

«Стратфор Коментері» передбачає й низку інших перешкод. Серед іншого американські підрозділи спеціального призначення поки що зайняті в Афганістані, і для підготовки їхньої місії в Іраку потрібен час. Крім того, США повинні заручитися прямою підтримкою або принаймні згодою на удар із боку західних країн. Врешті, повинно бути підготовлено нове тимчасове керівництво Іраку, а тим часом поки що є лише кілька опозиційних, ворогуючих між собою політичних емігрантських груп. Вирішити всі ці проблеми, як уважає газета, буде справою непростою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG