Доступність посилання

ТОП новини

На дальші 4 роки керівництво Чеською Республікою залишилось у руках нині владної Соціально-демократичної партії


На дальші 4 роки керівництво Чеською Республікою залишилось у руках нині владної Соціально-демократичної партії

Прага, 11 липня 2002 – Рівно місяць потребували чеські політики – представники трьох партій, які виграли вибори до парламенту – на те, щоби домовитися про склад майбутнього уряду і скласти так звану коаліційну угоду – документ, котрий не тільки в головних рисах визначає напрямки зовнішньої та внутрішньої політики країни, але й регулює шляхи співпраці між партіями.

Представники партій підписали цю угоду, і таким чином керівництво країною на дальші 4 роки й далі залишається в руках соціальних демократів. Із однією, правда, суттєвою різницею: цього разу коаліцію з ними складають партії правого центру – Унія свободи і партія християнських демократів, які втрьох набрали 101 місце, тобто якраз більшість із 200 депутатських крісел у парламенті.

Минулі 4 роки соціальні демократи заради збереження керівництва країною були змушені співпрацювати з правою Громадянсько-демократичною партією екс-прем’єра Вацлава Клауса. Тодішня право-ліва коаліція була значним двостороннім політичним компромісом. Найвідчутніше за нього поплатились праві політичні сили, зокрема Громадянсько-демократична партія, яка в нинішніх виборах втратила найбільше голосів на виборах.

Отож нова коаліційна угода готова, підписана і, за твердженням голови соціальних демократів Владіміра Спідли, демонструє, що між політичними партнерами існує повне порозуміння в усіх важливих питаннях. За умови, однак, якщо не згадувати про відставку Гани Марванової, яка ще кілька днів тому була головою партії Унія свободи. Гана Марванова подала у відставку на знак незгоди з тим, що її партія в результаті переговорів посунулась більше наліво, ніж того допускає розумний компроміс.

За умовами угоди новий кабінет складатиметься з 17 міністрів, його має очолити голова соціальних демократів Владімір Шпідла. Склад уряду наступного понеділка має затвердити президент країни Вацлав Гавел. Члени чеської компартії, незважаючи на те, що є третьою найсильнішою політичною силою Чехії, до уряду не ввійшли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG