Доступність посилання

ТОП новини

Як знають європейці свій континент? Опитування на цю тему провів популярний місячник «Рідерз Дайджест»


Як знають європейці свій континент? Опитування на цю тему провів популярний місячник «Рідерз Дайджест»

Прага, 11 липня 2002 – Скажіть, будь ласка, хто склав «Оду радості», мелодія котрої стала гімном Європи? Більшість опитаних у 19 європейських країнах правильної відповіді на це запитання не дала. Не знала, що автором європейського гімну є Людвиґ ван Бетховен.

Організатори опитування з популярного в Європі місячника «Рідерз Дайджест» проводили тестування в 19 країнах Європи, щоб виявити, як знають європейці свій континент. І, на жаль, дійшли невеселих висновків: знають слабо, дуже поверхово і мало зацікавлені навіть тим, що діється в сусідів.

Ось деякі приклади. Мало втішним, зокрема для великої армії чиновників із європейських установ у Брюсселі, буде факт, що тільки 35 відсотків німців знає, чим займається голова Європейської Комісії Романо Проді. Це при тому, що Романо Проді обіймає цю посаду від 1999 року. Трохи краще відповіли на це запитання чехи, угорці й словаки, але найповніше – поляки. Хоча, як не дивно, саме найбільше поляків не змогли дати відповіді на запитання, коли впала Берлінська стіна.

Засумували фахівці з «Рідерз Дайджест» і тоді, коли з’ясували, що переважна більшість опитаних європейців не знала відповіді на запитання, хто є ж автором крилатого вислову «Думаю – значить існую». Тільки у Франції, батьківщині Рене Декарта, 50 відсотків відповідей були правильними.

Не менші проблеми в жителів європейських країн викликали запитання, пов’язані з культурою, географією чи політикою, якщо вони не торкались їхньої держави. Наприклад, 99,5 відсотка громадян Фінляндії знало, що «Нокія» є фінською фірмою, тоді як правильно на це запитання відповіли тільки 75 відсотків британців і 66 відсотків французів. Це при тому, що мобільний телефон марки «Нокія» має чи не кожен другий європеєць.

А назагал, найкраще знають Європу поляки, найгірше – португальці. Громадяни України участі в опитуванні не брали. Чехи – одні з найактивніших претендентів на вступ до Європейського Союзу – посіли в опитуванні сьоме місце. Це при тому, що п’ята частина з них досі так і не знає, що півроку тому єдиною валютою ЄС стало євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG