Доступність посилання

ТОП новини

У Швейцарії вирішили вдатися до своєрідного експерименту: студенти з країн Східної Європи, в тому числі і з України, допомагають швейцарським фермерам


У Швейцарії вирішили вдатися до своєрідного експерименту: студенти з країн Східної Європи, в тому числі і з України, допомагають швейцарським фермерам

Німеччина, 12 липня 2002 – Поки в Німеччині точиться дискусія про те, як захистити ринок праці від напливу дешевої робочої сили зі Східної Європи, в Швейцарії вирішили вдатися до своєрідного експерименту. Понад три тисячі студентів із країн Східної Європи, в тому числі і з України, допомагають швейцарським фермерам збирати, наприклад, полуницю.

“Проект Одеса” – так назвали свою акцію працівники спілки фермерів у швейцарському кантоні Турґау. В рамках цієї ініціативи було налагоджено контакти з сільськогосподарськими вищими навчальними закладами Одеси, а також інших міст в Україні, Польщі, Росії. За словами керівника проекту Петера Конрада, знайти стундентів, які хотіли б попрацювати в Швейцарії, – це взагалі не проблема. Близько 350 студентів зі Східної Європи допомогатимуть цього року фермерам у кантоні Турґау.

“Проект Одеса” – не єдина така ініціатива в Швейцарії. Бернська спілка фермерів має намір запросити 400 студентів з України, Росії, Польщі. Але безперечним лідером у цій справі є Загальношвейцарська спілка фермерів. У рамках своєї програми “Аґроімпульс” цього року вона планує запросити 2000 студентів. Як наголосив Фрітц Шобер із “Аґроімпульсу”, практиканти є не просто дешевою робочою силою – вони також мають можливість побачити, як функціонує сільське господарство Швейцарії, познайомитися з країною, вивчити німецьку мову. Також і з економічного погляду студентам вигідно приїжджати до Швейцарії, переконаний Шобер. Адже 900 швейцарських франків на місяць є досить солідною сумою для України. Саме стільки отримують студенти після всіх відрахувань та податків за те, що вони збирають, наприклад, полуницю.

Ідея звернутися за допомогою до східноєвропейських студентів у швейцарських фермерів з’явилася через дефіцит робочої сили в розпал сезону. Швейцарці традиційно запрошували сезонних робітників із Португалії та Іспанії, але нині в сільському господарстві цих країн теж не вистачає робочих рук.

Проблему фермерів зрозуміли і швейцарські чиновники. Бюрократичних перешкод для запрошення студентів зі східноєвропейських країн у цій країні практично не існує. Як правило, їх запрошують на чотири місяці. Саме на стільки кантони мають право власноруч видавати дозвіл на працю. “Якщо практику проводити правильно і студенти можуть чомусь у нас навчитися, то від цього виграють усі”, – переконаний Курт Ронер, співробітник швейцарського федерального відомства з питань іноземців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG