Доступність посилання

ТОП новини

Політична криза в Туреччині. Невдалий замах на президента Франції Шірака. Нова хвиля напруження між Індією й Пакистаном


Політична криза в Туреччині. Невдалий замах на президента Франції Шірака. Нова хвиля напруження між Індією й Пакистаном

Прага, 15 липня 2002 – Понеділкова західна преса широко відгукується на триваючу політичну кризу в Туреччині, на чергову хвилю напруження в індійсько-пакистанських взаєминах після убивства в Кашмірі 27-х індусів (терористичний акт здійснено в суботу), а також на недільний замах на життя президента Франції Шірака.

Коментуючи політичну кризу в Туреччині у зв’язку з небажанням хворого прем’єр-міністра Еджевіта піти у відставку, газета «Уолл стріт джорнел» у редакційній статті пише, що за нинішніх умов, коли сім міністрів уряду Еджевіта подали у відставку і його партія втратила більшість у парламенті унаслідок масової відставки депутатів, турецьке керівництво не може далі виконувати своїх функцій. Нинішня політична криза, як вважає газета, поставила під серйозний ризик вихід країни з дотеперішнього економічного застою й сподівання Туреччини найближчим часом відновити переговори про вступ до Європейського союзу. Крім того нинішня ситуація, як вважає «Уолл стріт джорнел», може посилити впливи ісламських угруповань. На думку газети, турецький уряд у нинішньому його складі навряд чи має шанси вижити. Проте, якщо Еджевіт погодиться на проведення низки реформ, яких від Туреччини вимагає Європейський союз, і оголосить нові вибори, пише на закінчення «Уолл стріт джорнел», то він зможе таким чином принаймні частково відновити авторитет і законність свого керівництва.

Західні газети відгукуються також на вчорашній невдалий замах на життя президента Франції Шірака під час святкового параду в Парижі з нагоди дня взяття Бастилії. Газети наводять виступ представника паризької поліції, згідно з яким обеззброєний глядачами 25-річний студент, що намагався застрелити Шірака, належить до молодіжного екстремістського угруповання і до однієї з неонацистських організацій. Газета «Інтернешанел геральд трібюн» підкреслює, що нинішній політичний замах став першим у Франції від часу політичної змови й замаху 63-го року проти тодішнього президента Шарля де Голя. Хоча коментатори поки що не пов’язують нинішнього замаху зі зростанням впливів крайньо правих угруповань у Франції, найближчим часом можна очікувати дальших відгуків на цю тему.

Західні оглядачі коментують чергову хвилю напруження між Індією й Пакистаном після убивства в Кашмірі 27-х індусів. В інспірації нового терористичного акту Індія звинувачує Пакистан, тим часом пакистанське керівництво відкинуло звинувачення й осудило терористичний акт. Газета «Нью-Йорк таймс» наводить заяву держсекретаря США Пауела з осудом цього терористичного акту, метою якого, за словами Пауела, розпалити напруження між двома країнами і підірвати мирні зусилля в регіоні. Саме через кілька днів, повідомляє газета, до обох країн мав прибути держсекретар Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG