Доступність посилання

ТОП новини

У Сараєві сьогодні відбулася зустріч членів Президії Боснії й Герцеговини з президентами Хорватії Стіпе Месичем і Югославії Воїславом Коштуніцею


У Сараєві сьогодні відбулася зустріч членів Президії Боснії й Герцеговини з президентами Хорватії Стіпе Месичем і Югославії Воїславом Коштуніцею

Белград, 15 липня 2002 – Темою розмов були, насамперед економічні стосунки між трьома країнами, повернення біженців та вільне пересування людей і капіталу.

На жаль, або й на щастя, президенти уникали політичних тем. На щастя тому, що саме політичні розбіжності призвели до кривавої війни й загибелі двохсот тисяч боснійців. Убогим людям наразі потрібний, насамперед, хліб, а не політика. Якщо у Дейтоні 1995 року Алія Ізетбеґович, Слободан Мілошевич і Франьо Туджман були змушені вести переговори про роззброєння й пересування солдатів, новочасні лідери трьох країн повинні дбати про відбудову та покращання економічного стану п’ятнадцяти мільйонів мешканців. Зрештою, західні країни неодноразово попереджували балканських урядовців, що шлях до Європи веде через регіональні інтеграції.

У спільній заяві лідери трьох держав виступили за недоторканність кордонів, за повернення біженців й вільне пересування людей, товарів і капіталу, за спільну боротьбу проти міжнародного тероризму й організованої злочинності тощо.

Сараєво сьогодні було неначе в облозі. Можливо, що поліція очікувала інцидентів, а можливо, що домашні надзвичайними заходами безпеки просто хотіли показати, що йдеться про винятково важливу зустріч. Усе завершилося без інцидентів.

Окремі кола у Сараєві раніше відзначали, що зустріч немає сенсу поки президент Коштуніца не попросить пробачення у громадян Боснії й Герцеговини за усе лихо заподіяне їм боснійськими сербами та колишнім белградським режимом. На вулицях Сараєва минулого тижня з’явилися плакати на яких президента Югославії зображено з рушницею в руках й названо носієм тероризму. Сьогодні таких плакатів не було, а Коштуніца пробачення не просив.

Представник міжнародного співтовариства у БіГ Педді Ешдаун, який після обіду й підписання спільної заяви зустрівся з президентами Коштуніцею, Месичем та членами боснійсько-герцеговинського Президентства Берізом Белкичем, Жівком Радішичем і Йозом Крижановичем, вважає, що йдеться про історичну нагоду відкрити новий етап у відносинах між трьома країнами. Він, зокрема, висловив задоволення фактом, що трійна зустріч у Сараєво відбулася два дні після рішення Ради безпеки ООН продовжити до кінця року місію миротворчих сил у країні.

На завершення слід сказати, що зустріч була більш протокольною ніж сенсаційною, але крайнє необхідною. Югославський президент на конференції для преси сповістив, що нові зустрічі відбудуться у Белграді й Загребі. Отож, лід рушив.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG