Доступність посилання

ТОП новини

Міністри сільського господарства країн – членів Європейського Союзу здебільшого критично віднеслись до плану реформ аграрної політики ЄС, який минулого тижня був оприлюднений Європейською Комісією


Міністри сільського господарства країн – членів Європейського Союзу здебільшого критично віднеслись до плану реформ аграрної політики ЄС, який минулого тижня був оприлюднений Європейською Комісією

Брюссель, 15 липня 2002 - Які доповнення до цього плану бажали б внести міністри агропромисловості Європейського Союзу?

Найбільше списів під час дебатів міністрів сільського господарства було зламано під час обговорення, якими повинні бути дотації фермерам країн ЄС для стабілізації виробництва їх продукції й балансу цін на агропромисловому ринку ЄС.

У своєму плані, щодо реформування спільної сільськогосподарської політики Єврокомісія запропонувала поступове зниження держдотацій фермерським господарствам. З цього приводу міцний опір Єврокомісія зустріла від міністра сільського господарства Франції Ерве Гаймара. По перше він зауважив, що при визначенні розмірів дотацій не слід дискримінувати великі сільськогосподарські підприємства та надавати їм меншу допомогу ніж малим сімейним підприємствам, бо великі господарства є, мовляв, і так достатньо конкурентноспроможними. Друге на чому наголосив Ерве Гаймар, Європейська Комісія, готуючи документ спиралась на спеціалізацію сільгоспвиробництва країн ЄС у сільськогосподарській промисловості окремо, що на думку французького міністра є хибним. Ерве Гаймар вважає, що тут повинен діяти секторальний підхід, тобто, приміром південь Євросоюзу: Португалія, Іспанія, Греція, південь Франції в основному спеціалізуються на виноробництві, виготовленні соків, та фруктів, які не вирощуються приміром уже на півночі Франції. Натомість на півночі Франції та півдні Німеччини фермери вже виготовляють і інші сільськогосподарські вироби, і зовсім інше становище у Нідерландах, Данії та Великобританії, які вже вирощують худобу і найбільше піддаються ризику у зв'язку із захворюваннями худоби. Позицію французького міністра міцно підтримала його колега з Німеччини Рената Кюнаст. Але вона також додала:” Документ Єврокомісії повинен враховувати також переговори зі Світовою Організацією Торгівлі та майбутнє розширення ЄС. Євросоюз повинен допомогти країнам – кандидатам у Євросоюз вивести їх сільськогосподарську галузь до стандартів Євросоюзу, а також орієнтувати сільське господарство не на дотації, а на ринкові принципи конкуренції. Міністр сільського господарства Іспанії коментуючи тему фінансових дотацій фермерам, рекомендував, аби при визначенні рівня фінансової допомоги фермерам враховувалась враховувалась також якість їх продукції.

Але окрім суцільної критики на адресу Єврокомісії кілька добрих слів сказала міністр сільського господарства Швеції Маргарета Вінберг. Зокрема вона зазначила, що Єврокомісія не сиділа склавши руки, а зробила серйозну роботу й ґрунт для подальшого вдосконалення сільськогосподарської політики ЄС.

Комісар ЄС у справах сільського господарства Франс Фішлер сприймаючи критику міністрів зазначив, що комісія ЄС готувала документ не на теоретичній базі. Це плід численних переговорів із представниками фермерських організацій, профспілок, споживачів та дистриб'юторів сільгосппродукції. Врешті-решт Єврокомісія і рада міністрів ЄС домовились, що протягом осені до початку саміту в Копенгагені Єврокомісія доопрацює документ реформування спільної політики сільського господарства ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG