Доступність посилання

ТОП новини

Причиною загибелі 35 гірників на шахті «Україна» ГХК «Селідоввугілля» стали «неправильні дії посадових осіб шахти, відповідальних за ліквідацію аварій»


Причиною загибелі 35 гірників на шахті «Україна» ГХК «Селідоввугілля» стали «неправильні дії посадових осіб шахти, відповідальних за ліквідацію аварій»

Такий висновок зроблено експертною комісією з розслідування причин пожежі й загибелі людей на шахті «Україна» 7 липня 2002 року.

Як повідомили УНІАН в інформаційному центрі з питань охорони праці Державного департаменту з нагляду за охороною праці, заступник голови Урядової комісії з розслідування аварії на шахті «Україна», перший заступник голови Держнаглядохоронпраці Володимир РАДЧЕНКО провів нараду щодо аварії на шахті «Україна» ГХК «Селідоввугілля».

На цій нараді голова експертної комісії з розслідування причин пожежі і загибелі людей на шахті «Україна» А.БРЮХАНОВ ознайомив присутніх із попередніми висновками комісії.

За його словами, 7 липня 2002 року в 4-у зміну заступник директора шахти «Україна» із виробництва затвердив наряд на виїмку на дільниці №1 і №3. Для виконання наряда у виробітки південного крила шахти було направлено 56 чоловік. При проходженні на робочі місця робітники 4-ї зміни відчули запах гару. На нижньому приймальному майданчику було виявлено високу задимленість виробіток. Про це повідомили гірничому диспетчеру, який дав команду продовжувати слідувати на робочі місця. Потім по телефону від диспетчера пішла вказівка гірничому майстру 3-ї зміни обстежити місце возгоряння. Гірничий майстер ВТБ виявив возгоряння вугільного штибу і конвеєрної стрічки і повідомив диспетчеру.

Після повторного повідомлення диспетчер проінформував, що буде зроблено реверс вентиляції. Гірничий майстер ВТБ попросив диспетчера не робити реверс, тому що по вантажному квершлагу виїжджали люди. О 2 год. 25 хв. гірничий диспетчер викликав гірничорятувальний загін. О 2 год. 37 хв. на шахту прибули гірничорятувальник, але до цього о 2 год. 29 хв. гірничий диспетчер дав команду на виведення людей і виробництво реверса вентиляторів головного провітрювання. Уже через сім хвилин реверс було виконано. Електропостачання було відключено лише в 3 год. 10 хв. У результаті від чадного газу загинуло 35 чоловік. Надалі з метою вибіркової перевірки експертною комісією були вилучені 12 саморятівників і передані для дослідження. Перевірка показала, що всі вони перебувають у справному стані.
XS
SM
MD
LG