Доступність посилання

ТОП новини

Створення власної Європейської радіокосмічної навігаційної системи “Галілео” є одним із головних пріоритетів у зміцненні й модернізації Євроекономіки, але також у посиленні європейської безпеки


Створення власної Європейської радіокосмічної навігаційної системи “Галілео” є одним із головних пріоритетів у зміцненні й модернізації Євроекономіки, але також у посиленні європейської безпеки

Брюссель, 16 липня 2002 - В Брюсселі з метою прискорення виконання проекту “Галілео” було створено дорадчу групу яка зветься “СТАР 21”.

Голова Європейської комісії Романо Проді з приводу створення дорадчої групи в космічній галузі “СТАР 21" Зокрема зазначив: “СТАР 21” зібрав лідерів аерокосмічної індустрії Європейського Союзу, провідних політ-мейкерів Європи, експертів Єврокомісії, що без сумніву дасть позитивний імпульс для виходу Європейського Союзу на аерокосмічний ринок.”

Мабуть не всім відомо, що Європейський Союз із населенням триста сімдесят дев'ять мільйонів не має власної аерокосмічної, сателітної системи. ЄС протягом усієї своєї історії користувався американською системою космічної навігації. Тому, сказав під час прес конференції в Брюсселі керівник проекту з створення європейської радіокосмічної навігаційної системи “Галілео”, професор Жан-Пол Бечат, не можна навіть і мріяти про реформування, модернізацію й зміцнення європейської економіки без власної аерокосмічної індустрії. Невже ж ЄС позбавлене амбіцій і йому байдуже, що лише одна з країн світу - Сполучені Штати Америки володіють більше, як вісімдесятьма відсотками аерокосмічного ринку. А Європейський Союз лишень тепер довів до сучасного рівня свій власний ланчер, тобто ракетоносій “ВЕГА”.

В інтерв’ю для радіо “Свобода” Жан–Пол Бечат розповів які сфери економіки охоплюватиме європейська космічна система “Галілео”. В цивільній галузі це навігація морського, повітряного і навіть автомобільного вантажного транспорту. Наступне - це суттєве покращення й розвиток телекомунікаційного зв'язку, причому технологічно відмінного і значно сучаснішого від американського. “Галілео” використовуватиметься для контролю кордонів, стежитиме за нелегальними збройовими перевезеннями, ну і звісно застосовуватиметься в оборонній сфері ЄС.

Перша фаза виконання аерокосмічного проекту “Галілео” повинна бути завершена у 2005 році. А повний вступ у дію у 2020.

На запитання радіо “Свобода”, чи до здійснення проекту будуть залучатись треті країни з великим досвідом ноу-хау в цій галузі, приміром Україна, чи Росія, керівник проекту “Галілео відповів, що з Україною, попри її великий потенціал діалог щодо співпраці відбувся без результатів, Україна не наполягала на тісному співробітництві, натомість з Росією робота же розпочалася й просувається успішно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG