Доступність посилання

ТОП новини

Можливий удар по Іраку. Політична криза в Туреччині


Можливий удар по Іраку. Політична криза в Туреччині

Прага, 6 липня 2002 – Західні оглядачі широко відгукуються на можливий воєнний удар США і їхніх союзників по іракських військових об’єктах, а також на дальші можливі наслідки цієї акції в регіоні. Зі сторінок західних газет не сходить також політична криза в Туреччині, яка (тобто ця криза) викликає щораз більше занепокоєння серед союзників НАТО.

Британський тижневик «Економіст» в останньому номері коментує можливі наслідки воєнної акції США в Іраку, про яку в понеділок заявив міністр оборони США Рамсфельд. Серед іншого тижневик аналізує роль у цій акції Йорданії, яка займає прозахідну позицію, очікує від Сполучених Штатів економічної і військової допомоги у 300 мільйонів доларів і водночас залишається залежною від торгівлі з Іраком, який на 100 відсотків покриває потреби Йорданії у нафтопродуктах, причому половину з них дає їй безплатно. Таким чином, як підкреслює «Економіст», Йорданія потрапила у надзвичайно скрутну ситуацію. Офіційно ця країна декларує себе, як не приєднану до жодних блоків, але дотримати нейтральності, за словами тижневика, їй буде надзвичайно тяжко. Нині, коли Сполучені Штати мають намір розмістити свої повітряні сили у восьми країнах регіону, Йорданія опиниться під тиском і змушена буде зайняти конкретну позицію. І тепер, закінчує британський тижневик «Економіст», для Йорданії буде значно тяжче зробити свій вибір, ніж за часів війни у Перській затоці 91-го року.

Тим часом стамбульський кореспондент газети «Юрейжія в’ю» (тобто «Євроазійський огляд») Джон Ґорветт описує скрутну ситуацію, в якій опинилася Туреччина унаслідок політичної кризи й розвалу уряду прем’єр-міністра Еджевіта. Найбільше занепокоєння серед союзників Туреччини по НАТО, за словами автора, викликав згубний вплив політичної кризи на зовнішню й оборонну політику країни. Вихід з уряду одного із провідних політичних діячів - міністра закордонних справ, на думку автора, може загальмувати переговорний процес про членство Туреччини в Європейському союзі. Криза може також загальмувати проведення низки внутрішніх реформ, зокрема у справі заборони смертної кари й надання прав курдській національній меншості, чого вимагає керівництво ЄС.

Далі автор порушує тему можливого воєнного удару США по Іраку. Цей удар, на думку автора, напевно не матиме підтримки з боку турків і за нинішніх умов урядової кризи може лише поглибити хаос у цій країні. Турецька криза, на думку автора, може серйозно позначитися на ситуації у цілому регіоні і на ролі Туреччини в регіоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG