Доступність посилання

ТОП новини

Огляд


Огляд

Київ, 16 липня 2002 - Минулої п'ятниці фінішувала перша сесія Верховної Ради четвертого скликання. Роботу народних депутатів оцінюють більшість сьогоднішніх газет. Так, часопис “Молодь України” вважає, що перша сесія нічим особливо знаковим у житті українського народу не відзначилась. Однак, цього не скажеш про політичну картину держави. За останні два місяці Україна побачила не лише новий склад законотворчого зібрання, але й ще кілька призначень та рокіровок. Отже, на думку газети, перші кроки новообраних депутатів були доволі неузгодженими. Як наслідок – для безпосередньо законодавчої роботи часу майже не лишалося. Про це – наголошується в статті “Перед відпусткою – не на голосуєшся!”.

Тим часом газета “Сільські вісті” стверджує, що нинішня сесія увійде в парламентську історію як унікальна. Хоча б такою подією: усього за день до закриття депутатам, нарешті, вдалося ухвалити постанову про її порядок денний – документу, який є необхідним атрибутом нормальної та злагодженої діяльності парламенту. Газета наголошує, що такого не траплялося впродовж усіх попередніх слухань.

В цьому ж числі “Сільські вісті” у матеріалі “Дери лихо, поки час” наголошують, що режим Кучми пішов у наступ за чверть українських капіталів, контрольованих Київрадою. Саме так оцінюють і українські політики безпрецедентний наступ на Київраду, який розгорнула Банкова протягом минулого тижня. Причина наступу - двохмільярдний столичний бюджет, що виглядає надто ласим шматком, аби дозволити йому працювати лише на киян. Подробиці – на першій шпальті газети “Сільські вісті”.

Від проблем Київради – до підсумків роботи Верховної Ради повертає газета “Вечірні вісті”. Щоденник зауважує, що після перемоги на парламентських виборах демократичних сил з'явилася надія, що невдовзі відбудуться зміни на краще. А що ж маємо в підсумку? – запитує газета. Обрання спікером одіозного Литвина, спроби створення пропрезидентської парламентської більшості й проведення імплементації. І взагалі, за словами парламентарія Сергія Головатого, маємо “ганебну” сесію. Про те, чому так сталося – газета розмірковує в публікації “Домашнє завдання на парламентські канікули”.

Втім, як би там не було, а більшість депутатів уже роз'їхалися зі столиці. І налаштовані на відпочинок. Дехто – й на активний. Про те, як розпочав свою відпустку сходженням на найвищу гірську вершину України – Говерлу лідер “Нашої України” Віктор Ющенко, розповідає газета “Україна молода”.

А ось кореспондент газети “Правда України” вирішив докладно розібратися над причинами суперечок довкола газогінної системи України. Надто ж – над тим, наскільки доцільним і вигідним для України є створення міжнародного газогінного консорціуму. Докладніше з думкою журналіста можна ознайомитися зі статті “Просурмили сурмачі тривогу”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG