Доступність посилання

ТОП новини

Україна відкрила інформаційний центр ГУУАМ


Україна відкрила інформаційний центр ГУУАМ

Київ, 16 липня 2002 - У Києві було відкрито інформаційний центр ГУУАМ. Участь у відкритті цієї структури взяли посли Азербайджану, Молдови, представник посольства Грузії. Проте без Узбекистану. Що, втім, не завадило міністру закордонних справ України Анатолію Зленко говорити про рожеві перспективи ГУУАМУ. Детальніше з Києва Сергій Згурець.

Напередодні самміту ГУАМ на рівні президентів, який відбудеться цього тижня у Ялті, Київ вирішив довести, що в рамках цього об’єднання таки можна реалізувати спільні проекти. Втім, до глобальних речей на кшталт нафтопроводу з Азербайджану до Європи через України черга ще не дійшла. Тож нині у Києві посли країн ГУУАМ оптимістичного говорили про те, що нова інформаційна структура допоможе активізувати контакти в рамках цього об’єднання. І що такі центри треба заснувати в столицях усіх країн ГУАМ. Надалі в інформаційному центрі в Києві на постійні основі будуть працювати представники країн-учасниць. Також уже діє веб-сайт ГУУАМу за адресою www.guam.org.ua. Проте на урочистостях не було представників Узбекистану. Їхню відсутність міністр закордонних справ України Анатолій Зленко пояснив так:

Історія вже відома. Узбекистан заявив про те, що він призупинить свою участь у заходах ГУУАМ. Мабуть, зараз іде якесь переосмислення в політиці чи в позиції Узбекистану щодо ГУУАМ. Я переконаний у тому, що вони незабаром повернуться до цієї організації, оскільки вона, дійсно, зараз набуває абсолютно нового виміру.

Разом із тим Анатолій Зленко оптимістично наголосив, що у перспективі ГУУАМ насправді може розширитися за рахунок інших країн. Щоправда, коли це станеться, Міністр закордонних справ України не деталізував. Проте повідомив, що слід очкувати від самміту ГУУАМ на рівні президентів у Ялті.

Анатолій Зленко

На сьогоднішній день готується біля 9 документів для обговорення на самміті ГУУАМ. Перш за все, хотів би виокремити з низки цих документів Угоду про створення зони вільної торгівлі, створення Ради міністрів закордонних справ, створення так званої Ділової ради. Будуть прийняті деякі політичні документи, які адаптують ГУУАМ до тих нових викликів, із якими сьогодні стикається світ, і ряд інших документів.

Повідомив Зленко, якому, втім довелася відповідати коментувати й інші речі. Такі, як невдоволенням Росії з огляду на розгляд в Україні урядом питання про надання воїнам Української повстанської армії статусу ветеранів.

Анатолій Зленко

Це внутрішня проблема нашої держави, яка має вирішуватися на основі досягнутих домовленостей, можливо, консенсусу з відповідним юридичним формулюванням чи забезпеченням, визначенням правового статусу.

Зленко також укотре наголосив, що Україна не продавала зброю Іракові. І що Україна виступає за мирне врегулювання суперечки навколо цієї країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG