Доступність посилання

ТОП новини

З підробленим паспортом затриманий у Південно-Африканській Республіці колишній голова Служби держбезпеки Словаччини Іван Лекса


З підробленим паспортом затриманий у Південно-Африканській Республіці колишній голова Служби держбезпеки Словаччини Іван Лекса

З підробленим паспортом затриманий у Південно-Африканській Республіці колишній голова Служби держбезпеки Словаччини Іван Лекса

Оксана Пеленська

Прага, 16 липня 2002 - Іван Лекса – ще недавно один із найвпливовіших словацьких політиків, однодумець і соратник екс-прем’єра Владіміра Мечіара. Він обіймав посаду голови Служби національної безпеки майже 5 років, до 98-ого року. Однак після того, як уладна проліва партія Владіміра Мечіара - Рух за демократичну Словаччину - програла парламентські вибори, Лекса дістався до рук правосуддя. Його було звинувачено відразу в кількох злочинах, зокрема, у зловживанні службовим становищем і злочинах економічного характеру. Та ймовірно, найголоснішим було звинувачення в участі у викраденні сина тодішнього Президента Словаччини Міхала Ковача - молодшого до Австрії, за чим стояла спроба дискредитації Президента. Іван Лекса навіть на кілька місяців дістався до тюрми, однак потрапив під амністію і вийшов на волю, хоча слідство в його справі припинене не було.

Протягом трьох років, від 19 липня 99-ого року, коли Лекса вийшов із тюрми, йому вдавалось успішно переховуватись. Восени 2000 року Словаччина офіційно подала Івана Лексу до міжнародного розшуку, із того часу його шукала поліція 177-ми країн. За окремим даними, наприклад, тими, що їх нині оприлюднила газета ’’Нові час’’, Іван Лекса за цей час побував ’’ у Росії, Кубі, кількох країнах Карибського реґіону, та в Південно-Африканській Республіці. Саме ця країна найчастіше згадувалась як місце його перебування’’.

Саме в Південно-Африканській Республіці й був затриманий Іван Лекса, до того ж - із підробленим паспортом. Затримання Івана Лекси на його батьківщині розцінюється як важлива подія, котра може суттєво вплинути на співвідношення політичних сил у Словаччині. Ось як оцінює подію Ґрігорій Месежніков – провідний словацький політолог, директор Інституту громадської думки:

Ґ.Месежніков: Ця справа має відчутний політичний підтекст. Відомо, що і на початку передвиборчої кампанії вона була в центрі уваги громадськості. Нині, коли до виборів залишилось мало часу, є добра оказія для того, щоб владна коаліція хоча б частково наздогнала втрачене.

Іван Лекса, ймовірно, як порушник чинного законодавства, буде з Південно-Африканської Республіки видворений. Коли це станеться, чи будуть використані інші шляхи для його екстрадиції до Словаччини, покаже час. Нині ж без сумніву одне: затримання Івана Лекси за 2 місяці до парламентських виборів може сильно порушити баланс сил на словацькій політичній сцені, зокрема, зменшити шанси на перемогу нинішнього фаворита та одіозного політика – Владіміра Мечіара та його партії – Руху за демократичну Словаччину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG